Data: 10 de juliol de 2022

El proper dissabte, 16 de juliol, la litúrgia de l’Església catòlica celebra la memòria de la benaurada Mare de Déu del Mont Carmel. En aquesta muntanya situada a Israel, el profeta Elies va aconseguir que el poble d’Israel, que s’havia deixat portar pels ídols, tornés a donar culte al Déu viu. Allí, segles més tard, alguns peregrins, ermitans i croats, buscant la solitud, es van retirar per fer-hi vida eremítica. Això va donar origen, en el transcurs del temps, a un orde religiós de vida contemplativa i apostòlica que té com a patrona i protectora la Mare de Déu sota l’advocació del Carme.

En la festa de la Mare de Déu del Carme, els carmelites, en les seves dues branques, la de l’antiga Observança i la Descalça, canten a Maria: «Flor del Carmel, vinya florida, resplendor del cel, verge fecunda i singular».

La Bíblia celebra la bellesa de la muntanya del Carmel, una bellesa que l’Església contempla en Maria, signe d’esperança enmig de tempestes de tota mena. En temps del rei Acab, la terra de Palestina va patir una llarga sequera i fam. Tanmateix, el profeta Elies va fer saber al rei que Déu aviat enviaria pluja a la terra. Elies va pujar al cim del Carmel, es va prosternar a terra amb la cara entre els genolls i va dir al seu servent que pugés i que mirés cap al mar. El servent mirava i mirava, però no veia res. Finalment va dir: «Hi ha un núvol petit com el palmell de la mà que puja del mar» (1Re 18,44). El cel es va anar enfosquint i va caure un gran xàfec.

Maria és com aquest núvol, un signe petit i humil, que ens porta grans benediccions. Maria és l’Stella maris, l’estrella del mar de la qual parlaven, de ben antic, els pares de l’Església. Un antic himne litúrgic saluda Maria dient-li: «Ave, maris stella».

La Mare de Déu del Carme és molt estimada a tot arreu, però especialment per la gent de mar, que la tenen present quan s’hi endinsen. S’hi encomanen perquè els acompanyi, els protegeixi i puguin tornar a casa. Li professen una gran devoció i ha esdevingut la patrona dels pescadors i mariners. A Barcelona es manté la tradició d’honorar la Mare de Déu del Carme amb una processó que anirà pel front marítim de la ciutat i una missa al Moll dels Pescadors, que promou l’Apostolat del Mar de la nostra arxidiòcesi.

Benvolguts germans i germanes, encomanem-nos confiadament a aquella que Crist ens va deixar com a Mare. Siguem fidels a les recomanacions de sant Bernat, gran devot de santa Maria, davant dels molts esculls que podem trobar al llarg de la vida: «Si bufen els vents de la temptació, si et llencen contra les roques de la tribulació, mira l’estrella, invoca Maria; si et colpegen les onades de l’orgull, de l’ambició, de l’enveja, de la rivalitat, mira l’estrella, invoca Maria. En cas que la ira, o l’avarícia, o el desig carnal assaltin amb violència la fràgil embarcació de la teva ànima, mira l’estrella, invoca Maria». Que la Mare de Déu del Carme ens protegeixi.