Aquesta és la Declaració que el Consell de les Conferències Episcopals d’Europa (CCEE) i la Trobada continental del Sínode han fet pública:

Des de Praga, on té lloc l’assemblea continental del Sínode, les Esglésies d’Europa manifesten la seva proximitat a les poblacions del sud de Turquia i del nord de Síria durament afectades pel terratrèmol de la nit del 6 de febrer.

L’enorme nombre de morts -amb una xifra destinada a augmentar- la destrucció i el patiment de tantes persones han afectat i tocat profundament les nostres ànimes. És una ferida profunda, que a Síria s’afegeix a la de la guerra que fa 12 anys que s’estén al territori.

Estem a prop de la comunitat del Vicariat d’Iskenderun, que ha vist destruïda la seva catedral, afortunadament sense pagar un preu en vides humanes. El nostre pensament va al Vicariat d’Anatòlia, que viu una difícil situació de destrucció. Fixem-nos en Alep, una ciutat que va ser martiritzada per la guerra a Síria i que ara viu aquest nou martiri.

Sobretot, el nostre pensament i agraïment va a aquells que actualment estan fent esforços de socors, en condicions molt difícils, amb temperatures hivernals. La nostra Càritas Europea es compromet a fer front a l’emergència, atendre els ferits, consolar els que han perdut familiars i a trobar un sostre per als que ja no en tenen. Les Esglésies locals ja ofereixen tot tipus d’ajuda i acollida, i són un exemple brillant al qual mirem amb admiració.

Amb emoció, les Esglésies que hi ha a Europa s’apleguen al voltant de les poblacions afectades pel terratrèmol, renovant les seves pregàries i anunciant des d’ara tots els suports possibles per a fer front a l’emergència.

Praga, 7 de febrer de 2023