Data: 6 de març de 2022

El dimecres passat iniciàvem la Quaresma amb la imposició de la cendra. Avui, primer diumenge de Quaresma, ens reunim amb els joves de la diòcesi a la basílica de la Sagrada Família en la VI edició del Sent la Creu. Aquest any comptem amb la presència del cardenal Luis Antonio Tagle, actual prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles i president de Caritas Internationalis.

Sovint diem: «aquest any em prepararé per viure amb intensitat la Quaresma.» La intenció és molt bona, però aquest no és l’objectiu. És important tenir en compte que la Quaresma és un temps de preparació per poder viure en plenitud la Passió, Mort, Resurrecció i Ascensió de Jesucrist Senyor nostre. En efecte, la seva finalitat és introduir-nos en la celebració del Misteri de la Pasqua. La Quaresma ens ha d’ajudar a viure amb intensitat la Pasqua. No caiguem en l’error d’exhaurir les nostres energies en la Quaresma i deixar de viure el goig de la Pasqua.

¿Què ens proposa l’Església per a aquest temps quaresmal? El propòsit principal és la conversió. I què vol dir conversió? La paraula llatina conversio (en grec, metanoia) significa girar el cap, canviar la mirada, canviar l’orientació de la vida. Sí, la Quaresma és un temps en què, en prendre distància de les coses que sovint ens distreuen i en regalar-nos més temps de desert i de recés, anem a poc a poc redirigint la mirada i l’atenció cap a allò que val realment la pena. Així, doncs, ¿què és el més important?

L’Església ens ofereix la resposta: Jesucrist. Ell és l’únic que ens pot alliberar del mal i ens pot regalar la resurrecció i la vida eterna. És cert que ens sembla llunyà i que és una qüestió que habitualment no capta la nostra atenció. Per això, la nostra Mare, l’Església, ens proposa dirigir la mirada i l’atenció existencial cap a Jesucrist.

El dejuni que ens proposa la Quaresma és un mitjà per renunciar a les coses que ens distreuen del que és fonamental. El dejuni és eficaç si ens condueix a trobar-nos amb el Senyor en la pre­gària.

No hi ha veritable pregària, no hi ha un encontre amb el Senyor, si aquesta experiència no ens obre els cors, la mirada i les mans als germans i germanes que ens envolten, especialment els més necessitats. No hi ha una autèntica pregària ni conversió, si no ens condueix a l’almoina, és a dir, a l’atenció amorosa als qui més la necessiten, amb el nostre temps i també amb els nostres recursos.

El papa Francesc, al seu missatge de Quaresma, incideix en la importància de la caritat activa al proïsme. Benvolguts germans i germanes, us convido a llegir aquestes paraules del Sant Pare i a practicar la pregària, el dejuni i l’almoina. Que el Senyor ens concedeixi viure una santa Quaresma!