Data: 13 de juny de 2021

Amb un nombre tan elevat de defuncions de persones de tota edat, principalment d’ancians i amb malalts de risc a causa de la pandèmia del Covid-19; i a més, amb una molt baixa natalitat; amb aquestes dues premisses, semblaria quelcom impossible però és una realitat: el 25 d’aquest mes de juny entrarà en vigor la llei d’eutanàsia. Els legisladors, votats per nosaltres, van aprovar una llei que reconeix com un dret el procurar-se la mort a un mateix o a un altre, en cas de malaltia greu incurable. I a més, l’àmbit d’aplicació d’aquesta acció contra la vida humana serà l’àmbit sanitari, el qual per definició ha de procurar la salut i la vida de tota persona,

Enfront d’aquest fet els cristians no podem plegar-nos de braços, com si això no tingués res a veure amb nosaltres. Ens interessa tota vida humana, la qual té una dignitat que Déu li ha donat i que ningú l’hi pot prendre, ni el mateix subjecte d’aquesta vida. Hem de vetllar, doncs, tant per la nostra vida com per la de les persones que estimem i de les quals tenim el deure de vetllar i acompanyar sempre. Que ningú dels qui són a prop nostre arribin  a desitjar la seva mort perquè experimenti la soledat i l’abandonament! Les cures pal·liatives, que han acompanyat la història dels nostres pobles i ciutats amb el mitjans que tenien a l’abast en cada moment, han de tenir el nostre suport i han de ser demanades per nosaltres. La cura pal·liativa sí que és opció per la vida, lluitant contra el dolor i el sofriment. L’eutanàsia és clarament opció per la mort i és una derrota per a tots.

Per això mateix, ens hem de defensar contra la cultura de la mort que, per desgràcia, sembla que ha guanyat una altra batalla; però la victòria definitiva és de la vida, perquè Crist ha mort i ha ressuscitat. Aquesta és la nostra gran esperança que ens llença a la batalla a favor de la vida. Tenim una arma que, en la legislació actual, ens permet de defensar-nos d’aquesta cultura imperant: el «testament vital», que és un document d’últimes voluntats fet amb anticipació i que es farà efectiu en el moment de la llarga malaltia incurable. El testament vital —que arribarà a les vostres mans en el model preparat pels encarregats en l’Església per a aquest tema— demana explícitament que «no se m’apliqui la prestació d’ajuda a morir en cap de les seves formes, sigui l’eutanàsia o el “suïcidi assistit”, ni que es prolongui de manera abusiva i irracional el meu procés de mort».