Data: 6 d’agost de 2023

Ja fa setmanes que ens trobem de ple a l’estiu i en el temps litúrgic anomenat temps ordinari. Pot semblar que durant aquestes setmanes no celebrem res de rellevant. Tanmateix, és precisament a la vida de cada dia que Crist es fa present i ens anima a conèixer-lo, a estimar-lo i a seguir-lo.

Per als cristians el dia més important de la setmana és el diumenge, el dia del Senyor. És possible que molts tingueu alguns dies de vacances i sortiu dels vostres pobles i ciutats. Encara que sigui així, no oblideu que Crist ens espera cada diumenge a l’Eucaristia per compartir amb nosaltres la seva vida, la seva mort i l’alegria de la seva Resurrecció.

Avui voldria compartir amb vosaltres alguns noms amb què la tradició cristiana s’ha referit a aquest dia. Espero que ens ajudin a viure amb més intensitat i goig la celebració de diumenge.

Sabem que els primers cristians van relacionar el diumenge amb la resurrecció de Jesús. Aquest dia era per a ells la Pasqua setmanal, una petita Pasqua. També nosaltres tenim l’oportunitat, cada setmana, d’unir-nos a Crist i d’anar-nos convertint en persones ressuscitades que serveixin amb alegria els germans.

El diumenge és anomenat també el primer dia de la setmana. Al llibre del Gènesi podem llegir que, el primer dia de la creació, Déu va crear la llum (cf. Gen 1,1-4). Els cristians, des de fa segles, han relacionat la creació amb la resurrecció de Jesús. La resurrecció és una nova creació, en què Jesús és el primer ressuscitat. Aprofitem aquesta festa per donar gràcies a Déu per la bellesa de la creació i per conèixer més Jesús. Ell és la llum del món (cf. Jn 8,12). Que ell ens ajudi a ser petites llànties que donin claredat i escalf als més necessitats.

El papa sant Joan Pau II, a la seva carta apostòlica Dies Domini, es refereix al diumenge com a «dia d’alegria, descans i solidaritat» (N. 55-73). Certament és una festa alegre, perquè ens trobem amb Jesús ressuscitat. Cada diumenge podem veure realitzades les paraules que va dir el Senyor abans de la seva Passió: «Vosaltres estareu tristos, però la vostra tristesa es convertirà en alegria» (Jn 16,20). És un dia de descans en què podem gaudir de la natura i de la companyia dels nostres familiars i amics. I també, ja des dels inicis del cristianisme, és un dia de solidaritat en què recordem els més pobres i compartim amb ells els dons que Déu ens ha donat. És per això que el papa sant Joan Pau II diu que diumenge és una «gran escola de caritat, de justícia i de pau» (Dies Domini, 73).

Benvolguts germans i germanes, tal com van dir fa segles els màrtirs d’Abitínia, sense diumenge no podem viure. Demanem al Senyor que aquesta festa setmanal renovi les nostres forces i ens converteixi en testimonis del Regne de Déu.