Data: 4 de setembre de 2022

El proper dia 8, quan tota l’Església celebra la festa de la Nativitat de la Verge Maria, a Urgell i Andorra és festa gran: celebrem la solemnitat de les advocacions de la Mare de Déu de Núria, patrona del Bisbat d’Urgell, i de la Mare de Déu de Meritxell, patrona del Principat d’Andorra.

La Patrona i Mare de tots els Andorrans ens espera a les celebracions d’aquest 2022 en el seu Santuari estimat de Canillo. És la casa sempre oberta de la nostra Mare celestial, que ens acull, ens abraça, ens refà i ens envia a millorar el món, començant per millorar-nos nosaltres mateixos. Ens fa difusors de la llum de la fe per il·luminar el nostre món d’avui i fer-lo més habitable, més fratern.

Enguany fa 50 anys de la trista desgràcia de l’incendi de l’antic Santuari, la nit del 8 al 9 de setembre de 1972, quan iniciava el seu pontificat el meu predecessor Mons. Joan Martí i Alanis. Vam perdre-hi la Sagrada Imatge de la Mare de Déu i tot el poble andorrà s’entristí molt. Però vam saber reaccionar. Tots els andorrans amb les nostres Autoritats li vam bastir un nou temple a la Mare celestial, la Llum esclatant del migdia. I més endavant, més recentment, li hem bastit un nou Cambril amb la còpia exacta de la seva Imatge, i el Sant Pare Francesc ens ha regalat l’honor que el seu Santuari sigui Basílica Menor, lloc d’amor i de comunió amb el Successor de l’Apòstol Pere. Ho recordem enguany amb acció de gràcies, amor de fills i promesa de poble units i suplicants envers la seva llarga mà estesa.

També enguany fa 40 anys de la naixença d’AINA, la Casa de colònies que Mn. Ramon de Canillo ha bastit i cuidat durant tants anys, amb tants col·laboradors, especialment joves monitors i infants. És l’obra social del Santuari envers els infants i joves, envers les famílies que volem enfortir i donar-li ajudes, en moments històrics crítics, quan la vida i la família necessiten del nostre compromís cristià i ciutadà. Estimar la Mare de Déu ens ha de portar a estimar els seus fills, tots, especialment en les seves necessitats educatives i espirituals. I amb preferència, els més vulnerables.

Invito tots els diocesans, i tots els andorrans, a donar gràcies per aquesta festa tan joiosa de la nostra Mare i Patrona. Ella ens agermani, vessi l’amor i la pau al Principat d’Andorra i a tota la Diòcesi, als llocs on hi ha guerra, violència i injustícies, i posi tendresa i bondat a Urgell, enforteixi les famílies i consoli els malalts d’arreu del món. Que Santa Maria, la fidel creient, la humil serventa del Senyor, que sempre estigué unida al seu Fill Jesús, intercedeixi per nosaltres, ens acosti a Déu, ens ensenyi a estimar més, i ens ajudi a mantenir la fe cristiana ben viva i a conservar les tradicions del nostre poble.

Mare de Déu de Meritxell i de Núria, pregueu per nosaltres!