La Comissió episcopal per al Clergat i els Seminaris va convocar les anuals Jornades de Vicaris i Delegats diocesans per al Clergat a Madrid dels dies 23 al 25 de maig i foren presidides per l’Arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives, President de la Comissió, i el Bisbe auxiliar de Madrid, Jesús Vidal, Vicepresident de la Comissió. Hi van assistir una quarantena de Delegats, entre els quals de Catalunya hi van ser els Delegats de Tarragona, Tortosa i Urgell. També hi va participar l’arquebisbe de Toledo Mons. Francisco Cerro.

La temàtica que s’hi va abordar va ser “La situació actual del clergat. Una mirada esperançada”. Van haver-hi aportacions d’Antonio Ávila, sacerdot de Madrid, psicòleg i professor de Salamanca i de S. Dámaso, que va reflexionar sobre “Acostament sobre la situació anímica dels sacerdots avui”. Després en dues brillants ponències, el professor de la Universitat de Salamanca i Rector del Teologat d’Àvila Dr. Gaspar Hernández Peludo va reflexionar sobre “Condicionaments i condicions actuals per a l’exercici del ministeri”. Ell mateix i Mons. Joan-Enric Vives van aportar una reflexió des del Simposi tingut al febrer a Roma i on els dos van participar: “Per una teologia del sacerdoci. Claus i propostes”, i en especial van presentar el Discurs inaugural del Papa Francesc on parlà en clau molt personal de les proximitats del sacerdot a Déu, al bisbe, als germans preveres i al Poble de Déu.

Els Delegats van rebre dues informacions àmplies: 1.- Sobre l’acció de les Diòcesis i de la CEE envers la prevenció dels abusos i la protecció dels menors, presentada pel Jutge de la Rota de Madrid Dr. Jesús Rodríguez Torrente, prevere d’Albacete i 2.- Sobre el Servei de Pastoral Vocacional de la CEE, per part del Dr. Luis Manuel Romero, prevere de Mérida-Badajoz i Director del Secretariat de la Comissió de Laics, Família i Vida de la CEE.

A la tarda del segon dia, els participants van poder visitar llocs emblemàtics del Madrid de St. Isidre Llaurador, del qual se celebra el 400 aniversari de la seva canonització i van celebrar l’eucaristia a la Catedral de St. Isidre de Madrid, presidits per Mons. Cerro, on estava exposat a la veneració dels fidels el cos in corrupte del sant, patró de la ciutat juntament amb Ntra. Sra. de l’Almudena.

També van realitzar una fecunda reunió per grups per aportar suggeriments per a les trobades dels Delegats i un cine-fòrum sobre el film  “Sant Pau”.