Data: 19 de juny de 2022

Avui celebrem la solemnitat del Corpus Christi. Aquest diumenge molts carrers de pobles i ciutats s’engalanen amb preciosos ornaments florals per celebrar les processons de Corpus, on adorem públicament el sagrament de l’Eucaristia. El Senyor surt al carrer i és rebut pels veïns amb alegria. Ningú no és indiferent al seu pas, tots volen veure’l i reconfortar-se amb la seva mirada.

L´Església ha volgut que aquesta festivitat coincideixi amb el Dia de la Caritat. I és que l’Eucaristia i l’amor als germans, particularment als més necessitats, estan estretament units; són com dues cares de la mateixa moneda.

Sant Lluc, a l’Evangeli, ens recorda que un dia Jesús, després de parlar a una multitud, en un lloc on no hi havia res per menjar, va agafar cinc pans i dos peixos i mirant al cel els va beneir, els va partir i els va donar als seus deixebles perquè els repartissin entre la gent. Tots en van menjar i van quedar saciats (cf. Lc 9,16-17).

En aquest passatge Jesús compta amb els seus deixebles per saciar els famolencs, compta amb nosaltres per dur a terme aquesta missió. Com diu el papa Francesc, estem cridats a donar la mà a tots, especialment als pobres, a trobar-los, a mirar-los als ulls, a abraçar-los, per fer-los sentir que no estan sols (Missatge del papa Francesc per a la I Jornada Mundial dels Pobres, 3 (19-11-2017).

Tant se val si, de vegades, quan ajudem els pobres, tenim dificultats o patim la incomprensió de les persones que ens envolten. Quan practiquem la caritat amb els nostres semblants ens apropem a Crist. Cada vegada que ajudem un germà necessitat ho fem al mateix Crist (Mt 25,40). La caritat és un acte d’amor al proïsme, especialment als més necessitats, oferint-los ajuda i suport, però també implica treballar per la justícia social i criticar les estructures que provoquen la pobresa.

Igual que en el passatge de la multiplicació dels pans, a l’Eucaristia, Jesús també vol compartir amb nosaltres el seu cos i la seva sang. El gest de partir i de compartir el pa és el signe d’identitat dels cristians. A l’Eucaristia trobem la força de Jesús ressuscitat. L’altar al voltant del qual la comunitat es reuneix és com el torn d’un terrisser. En ell, Déu ens modela per convertir-nos en bons samaritans, disposats a acollir tot aquell que la vida ha deixat abandonat a la vora del camí.

La Caritat i l’Eucaristia van unides, com bé expressa sant Pau a la primera carta als Corintis, quan mostra el seu enuig davant la incoherència dels que celebraven l’Eucaristia, però no s’immutaven davant la necessitat dels pobres (1 Cor 11,17-22).

Benvolguts germans i germanes, demanem al Senyor que ens ensenyi a oferir consol i esperança a tots, especialment als més necessitats; ell ens diu que en el servei als més vulnerables trobarem la pau i la felicitat (cf. Jn 13,17). Demanem a Déu que en aquesta festa del Corpus ens ensenyi a viure la bellesa de la caritat. Perquè l’amor és el que transforma el món, el fa més humà i més habitable.