El president de la Conferència Episcopal Espanyolacardenal Joan Josep Omella, i el president de la firma legal Cremades & Calvo-Sotelo, Javier Cremades, han informat el dia 22 de febrer en roda de premsa del projecte encarregat al bufet per tal que realitzi una auditoria independent sobre els informes i investigacions sobre els casos d’abusos a menors en el si de l’Església espanyola. Aquesta auditoria té un termini previst de 12 mesos.

 

Un nou canal per col·laborar amb les oficines d’abusos de les diòcesis

Aquest nou canal de comunicació i denúncia és complementària a la feina que ja es realitza a les oficines de protecció de menors obertes a totes les diòcesis espanyoles. Igualment revisarà els aspectes jurídics de l’actuació dels organismes i institucions religioses encarregats de la prevenció i la guarició dels casos esmentats.

A totes aquestes oficines diocesanes es compta amb un correu electrònic de contacte. Les víctimes podran adreçar-se també al correu habilitat per la signatura en què es podran denunciar els casos: [email protected].

Una completa documentació dels casos històrics

L’encàrrec de la CEE al despatx Cremades & Calvo-Sotelo contempla l’elaboració d’una completa documentació dels casos històrics. El bufet recollirà tots els casos coneguts per diverses fonts que hagin estat documentats fins a la data, sobre el que realitzarà una anàlisi d’auditoria a càrrec d’una auditoria independent.

L’objectiu principal de tota la feina del bufet és l’ajuda i la reparació a les víctimes, així com la col·laboració amb les autoritats sobre els casos d’abús sexual que afecten a l’Església a Espanya, amb independència de quins siguin els instruments que els poders públics es dotin per a les pròpies investigacions dins del marc legal vigent. El treball tindrà tota l’amplitud necessària i previsiblement formularà recomanacions pel que fa a la reparació de les víctimes i la prevenció d’abusos en el futur.

Com a resultat d’aquests treballs sotmetrà a la consideració de la Conferència Episcopal i l’opinió pública un conjunt de procediments i bones pràctiques a adoptar per les autoritats eclesiàstiques d’acord amb les demandes de la societat.

Es preveu un termini màxim de dotze mesos per a la realització dels treballs, sobre els quals la firma professional no presentarà cap minuta, limitant-se a repercutir les despeses. Per tal de garantir l’excel·lència i independència de les seves investigacions, Cremades & Calvo-Sotelo crearà un grup de treball liderat per tres socis de la firmaSantiago Calvo-Sotelo, antic director d’Auditoria a Arthur Andersen; l’exmagistrat del Tribunal Suprem i del Constitucional, Vicente Conde; l’exmagistrat i president de la sala segona del Tribunal Suprem, Juan Saavedra. També participarà en el grup de treball Encarnación Roca, ex Vicepresidenta del Tribunal Constitucional. Convocarà igualment a unir-se al grup a personalitat de reconegut prestigi en el terreny intel·lectual i empresarial.

Font: Conferència Episcopal Espanyola