Data: 19 de febrer de 2023

El proper dimecres, 22 de febrer, serà el Dimecres de Cendra i començarà el temps de Quaresma. Amb les paraules: «Recorda’t, home, que ets pols, i que a la pols retornaràs» (cf. Gn 3,19), rebrem la imposició de la cendra amb la qual iniciarem l’itinerari quaresmal.

Al voltant de la creu, diumenge que ve, a la basílica de la Sagrada Família, celebrarem una nova edició de Sent la Creu per iniciar junts el camí de Quaresma. A la nostra diòcesi ja han començat els preparatius d’aquesta iniciativa, que cada any ens convida a sentir la creu d’una Església d’algun racó del planeta ferit per la pobresa, la injustícia o bé per algun conflicte bèl·lic.

Enguany, volem dirigir la nostra mirada a Ucraïna i intensificar la nostra pregària per la pau. Volem fer-nos conscients del dolor i del patiment de molts germans nostres. La Creu de Crist ens vol ajudar a descobrir que, enmig del desconsol i de les dificultats, és possible trobar esperança. Després de les creus de Lampedusa (2017), Mossul (2018), Cambodja (2019), Bangassou (2020), Veneçuela (2021), Filipines (2022), aquest any rebrem la Creu d’Ucraïna. Concretament, ens acompanyarà una rèplica de la creu que es troba a la capella privada de l’arquebisbe major de l’Església grecocatòlica d’Ucraïna, Mons. Sviatoslav Shevchuk, que participarà en aquesta edició de manera telemàtica. També comptarem amb el testimoni de mossèn Iurii Stasiuk, capellà ucraïnès, que treballa a la diòcesi de Barcelona i que ha estat servint sanitàriament i espiritualment a primera línia de guerra.

La creu que el Dimecres de Cendra se’ns dibuixa al front ens convida a reviure el camí viscut per Jesús, el Fill de Déu, que per obrir-nos la porta cap a la resurrecció va haver de passar pel patiment, l’abandó i la mort en Creu. La Quaresma és un temps adient per a l’escolta amorosa de la Paraula de Déu. Tant de bo que la meditació de la Sagrada Escriptura ens encoratgi a ocupar-nos dels més vulnerables i de les víctimes de totes les guerres i conflictes armats que hi ha al món. La nostra pregària intensa i la nostra col·laboració material i econòmica pot ser una petita llum en la foscor de les seves vides. Us animo a participar i a col·laborar econòmicament en aquesta iniciativa.

Santa Maria, mare de Jesús i mare nostra, ens durà de la mà en aquest temps de Quaresma. Ella ens ensenyarà a escoltar la Paraula, a guardar-la al cor i a portar-la a la pràctica. Que ella ens acompanyi durant aquests quaranta dies de preparació per poder viure la Pasqua en tota la seva intensitat.

*Aquesta celebració també es podrà seguir en directe des de casa a través de: www.esglesia.barcelona/en-directe