Data: 27 d’agost de 2023

Durant el mes de setembre els cristians d’arreu del món som cridats a aprofundir la nostra relació amb el Creador, amb tots els nostres germans i amb tota la creació. Cada primer dia de setembre celebrem la Jornada mundial de pregària per la cura de la creació, amb què comença el Temps de la Creació.

Aquest temps finalitzarà el 4 d’octubre amb la celebració de la memòria de sant Francesc d’Assís, proclamat patró de l’ecologia per sant Joan Pau II l’any 1979. Enguany, aquesta data coincidirà amb l’inici de la XVI Assemblea General del Sínode sobre la sinodalitat que tindrà lloc a Roma fins al dia 29 d’octubre.

El Temps de la Creació és també una iniciativa ecumènica que vol unir tots els seguidors de Jesucrist en un camí conjunt de respecte i acció de gràcies a Déu pel do de la creació. La crida de Jesucrist a la unitat de tots els cristians l’aconseguirem amb la pregària, amb el diàleg entre els teòlegs i també amb les accions conjuntes en el camp de l’evangelització i de la defensa del bé comú, com succeeix amb la cura de la casa comuna que Déu ens ha confiat.

El lema d’enguany, «Que la justícia i la pau flueixin», s’acompanya de la imatge d’un riu cabalós, inspirat en les paraules del profeta Amós: «Deixeu que el dret brolli com l’aigua i la justícia ragi com un torrent inestroncable» (Am 5,24).

En el missatge que el papa Francesc ha preparat per aquesta Jornada, també es juga amb la imatge fluvial per parlar-nos de sinodalitat: «Com un riu és font de vida per a l’entorn que l’envolta, així la nostra Església sinodal ha de ser font de vida per a la casa comuna i per a tots aquells que l’habiten.»

Davant una casa comuna que pateix per la destrucció progressiva de la terra i per la tendència destructiva entre els germans, la gran família de l’Església vol ser aquest riu de vida que, guiada per l’Esperit Sant, pugui refer els ponts, curar les ferides, reparar allò que s’ha trencat, obrir els canals de comunicació, mostrar la bellesa del molt que ens uneix i presentar el rostre i la persona de Jesucrist, l’únic capaç de regalar la vida, la joia profunda i la pau de l’ànima que el món cerca amb ànsia.

Seguir Jesús exigeix, com Ell ho va fer, dirigir la mirada i l’atenció als qui més pateixen, a tants germans nostres que queden exclosos per les creixents desigualtats econòmiques i socials. Una situació molt dura que es veu agreujada per les conseqüències de la crisi climàtica i ecològica que estem vivint i que respon, en part, a una sobreexplotació abusiva del nostre planeta.

Benvolguts germans i germanes, en aquest Temps de la Creació, participem units tots els cristians amb iniciatives de pregària i projectes de sostenibilitat al servei de l’esser humà i del bé comú. Us animo a caminar junts com a Poble de Déu en comunió sota el guiatge de l’Esperit Sant perquè la justícia i la pau flueixin.