Data: 25 de setembre de 2022

Benvolguts i benvolgudes, els braços i les mans de l’arxidiòcesi són llargs. Per què ho dic? Doncs perquè molts diumenges en aquest mateix espai us he presentat o hem analitzat diferents serveis que l’Església de Tarragona té en marxa per oferir companyia, idees i ajut a les persones que cerquen sortides o maneres d’afrontar la vida quan, junt amb aquesta, apareixen dificultats. Avui us parlo de la Llar Natalis, un servei diocesà de caràcter residencial, sense ànim de lucre, que està en marxa a Tarragona des de l’any 2016. Es tracta d’un projecte impulsat per la Delegació diocesana de pastoral familiar de l’Arquebisbat de Tarragona i Càritas Diocesana, on la Fundació Obra Pia Montserrat (OPM) ofereix col·laboració amb l’objectiu d’acollir mares gestants en risc d’exclusió social i amb el perill d’interrompre l’embaràs. La manca de protecció, de suport i de recursos són elements que dificulten la vida de les mares en risc d’exclusió i la vida dels seus fills. En aquestes ocasions difícils, el fet de portar un fill al món pot convertir-se en una experiència traumàtica.

La Llar Natalis és un servei adreçat a dones, majors d’edat, embarassades, que per diverses causes es troben en situació social i econòmica precària i que experimenten dificultats per viure de forma autònoma i digna la maternitat.

Té el focus posat a vetllar, descobrir i acompanyar les vides dels nadons, oferint a les mares i als seus fills unes condicions de vida dignes en un entorn de convivència que possibiliti el desenvolupament personal, la recuperació de l’estabilitat i la integració social normalitzada. Es procura, a més, que aquest trànsit per viaranys de dificultats, sigui el més breu possible i deixi com menys seqüeles millor.

La Llar Natalis és gestionada per les Germanes de la Congregació del Verb Encarnat, que són les persones que, amb la seva tasca diària, tenen cura de les dones que hi viuen, i supervisen que tot funcioni correctament. El Centre ofereix acollida 24 hores al dia, durant tot l’any i es posen a disposició fins a 9 places per a dones embarassades i mares amb nens menors de 3 anys. El personal que hi ha, i que complementa les Germanes, és especialitzat per a un acompanyament adequat a cada cas, i sempre segons l’accés al programa que es duu a terme a petició del servei social de referència de la dona. El servei és professionalitzat i es té en compte la situació de la dona, les circumstàncies sanitàries, els informes i valoracions dels professionals. I la resposta inclou totes aquelles atencions i acompanyaments que permetin la progressió humana d’aquella família, inclosa la reinserció laboral, la recuperació de l’autoestima, la represa o l’inici dels estudis, l’accés novell al mercat laboral i la consecució d’una estabilitat emocional d’aquella mare, de la qual se’n beneficiarà també, i de manera especial, el seu fill o la seva filla.

Avui, diada de la Mare de Déu de Misericòrdia, implorem especialment la seva intercessió per la Llar Natalis del nostre Arquebisbat.

Ben vostre.