Data: 28 de gener de 2024

Quaranta dies després de Nadal celebrarem la Presentació del Senyor al temple de Jerusalem. Així ho llegim a l’Evangeli de la celebració del proper 2 de febrer: «Passats els dies que manava la Llei de Moisès referent a la purificació, els pares de Jesús el portaren a Jerusalem per presentar-lo al Senyor, complint el que prescriu la Llei» (Lc 2,22). I afegeix aquestes paraules de l’ancià Simeó: «Els meus ulls han vist el Salvador que preparàveu per presentar-lo a tots els pobles; llum que es reveli a les nacions, glòria d’Israel, el vostre poble» (Lc 2,30-32).

Coincidint amb la festa de la Presentació del Senyor, cada 2 de febrer, l’Església també celebra la Jornada Mundial de la Vida Consagrada. Aquest any ho fa amb el lema: «Aquí estic, Senyor, que es faci la teva voluntat». Per trobar l’origen d’aquesta iniciativa cal remuntar-se a l’any 1997, quan el papa sant Joan Pau II va instituir un dia dedicat a les dones i homes de la vida consagrada. De fet, aquesta celebració mundial està relacionada amb la festa de la Presentació del Senyor. Aquesta festa també la coneixem com el dia de la Candelera, data en què es beneeixen els ciris que simbolitzen Crist, que és la llum del món.

Tots els batejats som cridats al seguiment de Crist. Pel baptisme rebem el regal de ser fills de Déu, germans de Jesucrist i temples vius de l’Esperit Sant. Com un fruit més d’això, des dels primers temps de la història de l’Església, hi ha hagut persones, les quals, per una vocació especial de Déu, es proposen seguir Jesucrist vivint un carisma determinat.

Les persones que assumeixen lliurement aquesta crida a la vida consagrada viuen els consells evangèlics de pobresa, castedat i obediència per amor al Regne del cel. Aquests compromisos s’anomenen «consells evangèlics», perquè van ser proposats i viscuts per Crist, i són una invitació a seguir-lo més de prop, fent el mateix camí que Ell va recórrer.

Si bé tots els cristians estem cridats a viure aquests tres consells, d’acord amb la vocació de cadascú, la persona consagrada a Déu viu un camí íntim de consagració amb Déu. Sempre està motivada per donar-li més glòria i viure una trobada particular amb Jesús, que l’ha convidat a donar-li-ho tot, a consagrar-s’hi, i per Ell, amb Ell i en Ell fer un servei a la humanitat.

En ocasió d’aquesta jornada, el proper divendres, a les 19.15 hores, a la catedral de Barcelona celebrarem una Eucaristia, promoguda per la Delegació Diocesana per a la Vida Consagrada de l’Arxidiòcesi de Barcelona, juntament amb la Unió de Religiosos de Catalunya.

Benvolguts germanes i germans, aquesta celebració eucarística ens permetrà trobar-nos amb persones que segueixen els diferents carismes suscitats per l’Esperit Sant en bé del Poble de Déu, per fer visible la comunió i la necessària complementarietat entre tots. Us invito a donar gràcies pel do de la vida consagrada a Déu, tant per a l’Església com per al món. I no deixem de pregar pels consagrats perquè siguin sempre fidels a la crida del Senyor. Fidels perquè el Senyor és fidel.