Data: 2 d’octubre de 2022

El dia de la festa de la Patrona de la ciutat de Lleida, el 2 d’octubre, coincideix enguany amb el primer diumenge d’aquest mes. Això fa que es redobli la solemnitat dels actes en honor a la Mare de Déu que la renovada Junta directiva de la Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfica Mariana ha organitzat per a tots els devots, per als simpatitzants de les nostres tradicions i per a tothom que hi participa, seguint un costum secular a la nostra ciutat.

En les celebracions marianes d’aquest any s’han introduït alguns canvis. Potser el més cridaner ha estat passar al matí el Certamen Literari -celebrat durant molts anys a la tarda- per a unir-lo amb el final de la Missa solemne. El lloc és el mateix de sempre, la Casa de l’Església, on té la seva seu l’Acadèmia i on es venera la imatge de la Verge en el seu preciós i cuidat oratori, amb parets i vitrines plenes d’història i afecte cap a la Mare de Jesús. Allí hi coincideixen també molts devots a resar i a participar en l’Eucaristia setmanal, moltes famílies a celebrar les seves festes domèstiques i molts visitants a gaudir d’un edifici singular que és l’orgull de tots els lleidatans. La Junta espera que augmenti la participació i que la festa tingui més ressò a la nostra ciutat: desitjaria retornar a la importància social i eclesial que tenia en les dècades anteriors. És una aspiració a la qual tots hauríem de contribuir en la mesura de les nostres forces i responsabilitats.

En la celebració d’aquest primer diumenge d’octubre hi ha un element fonamental -compte a perdre de vista o equivocar-nos en això- i un altre de secundari. D’una banda, l’apropament devocional a la Mare de Déu, i també Mare nostra. Hi acudim en les alegries i en les febleses, tant personals com comunitàries. El poble cristià la venera amb multitud d’advocacions tot reconeixent el seu lloc preeminent en la Història de la Salvació i que és única, la persona que acull els nostres sentiments. L’advocació que mou la nostra ciutat com la seva Patrona és la Verge Blanca de l’Acadèmia. Tots els nostres anhels se centren en augmentar la devoció i l’amor a la Mare de Déu.

El segon element és l’organització dels actes festius que ajuden a acostar-nos amb més profunditat a la Mare de Déu. És un costum molt antic vincular la nostra festa a una advocació mariana amb marcada prevalença en un determinat territori o ciutat. La Junta ha gestionat per a enguany la presència de LA MARE DE DÉU DE MERITXELL, Patrona del Principat d’Andorra, en commemoració del Centenari de la seva coronació canònica. El Consell General de les Valls d’Andorra la va declarar Patrona l’any 1873 i el papa Pius X va confirmar el seu patronatge l’any 1921. La seva festa se celebra el dia 8 de setembre.

El Sr. Arquebisbe d’Urgell presidirà la Santa Missa i el Certamen Literari Marià. Faig constar el meu agraïment per la seva presència i companyia. També vull fer extensiva la invitació a tothom a participar en els actes programats. Ens sentirem molt honorats de comptar amb un nombrós grup de devots que estenen entre familiars i coneguts la devoció a la Patrona de Lleida.

Sabem que moltes poblacions i confraries tenen la Mare de Déu com a Patrona i Benefactora. Tant de bo que cada vegada estigui més present en les nostres vides. Però l’advocació que ara recordem té una especial vinculació amb la nostra diòcesi: fem moltes reunions pastorals a la seva Casa, tots els sacerdots tenim el recés mensual al seu oratori i també allí acudeixen membres de la Vida Consagrada i laics a dedicar una estona per pregar.