Data: 22 de gener de 2023

Aquest passat dimecres dia 18 de gener hem iniciat un any més la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. Cristians de totes les confessions en unim per pregar junts i demanar al Senyor el do de la unitat. Aquesta pràctica que es va començar el gener de 1908 prop de Nova York, rep oficialment el nom d’Octavari per la Unitat dels Cristians. Són vuit dies, per tant, de pregària en les diverses esglésies i comunitats cristianes però amb la mateixa intenció, que es faci realitat el desig de Jesús expressat en el seu discurs de comiat abans de la passió però encara no acomplert: «Que tots siguin u, com tu Pare, estàs en mi i jo en tu» (Jn 17,20).

Aquest és el desig de Jesús, que tots, tots, siguin u, siguem u. Però no és només per una conveniència que veiem clara, és que Jesús, que és el Fill de Déu, està unit al seu Pare i ens vol a nosaltres units amb ells. Perquè unitat és comunió i és aquesta “comú unió” del Pare amb el Fill i d’ells dos amb l’Esperit Sant, la comú unió de la Trinitat, la que és el fonament de la nostra pregària especialment aquests dies.

Només en la comunió entre nosaltres i amb Ell trobarem la pau, la seguretat, la joia del cor. De fet per a això hem estat creats, i per això va dir també sant Agustí: «Ens has creat per a Tu, Senyor, i el nostre cor està inquiet fins que descansi en Tu» (del llibre de les Confessions). Qui de nosaltres, quin home o dona, petit o gran, no busca la pau, l’alegria, la seguretat?

Però hi ha encara una altra raó per a la nostra pregària i treball per la unitat. I és el que Jesús diu a continuació: «Perquè el món cregui que Tu m’has enviat» (Jn 17,21). És la necessitat i la urgència de comunicar la Paraula, de transmetre l’Evangeli, de que els homes i dones del nostre món creguin en Ell, i trobin en Ell la seva pau, la seva joia, la seva realització com a persones,

El lema de l’Octavari d’enguany és «Apreneu a fer el bé, busqueu la justícia» (Is 1,17), ens convida a treballar per la unitat fent el bé, buscant la justícia, començant per nosaltres mateixos, per ser constructors de pau i d’unitat. El Consell de les Esglésies de Minnesota ha escollit aquest verset com a lema de l’Octavari i el Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat i el Consell Mundial de les Esglésies conjuntament han assumit la proposta, però som nosaltres, les nostres comunitats, parròquies, grups i moviments que ho hem de posar en pràctica.

Quan els cristians de totes les confessions resem el Parenostre i diem: «Faci’s la vostra voluntat així en la terra com en el cel», hem de creure que aquest desig de Jesús, la unitat, és també voluntat de Déu. Preguem, doncs, perquè es faci realitat.