Data: 5 de març de 2023

En poc temps hem viscut tres crisis socials que ens han deixat uns nivells de pobresa molt elevats, sense precedents. Parlem d’unes dècades inestables amb molts clarobscurs que han dibuixat un present gris i projecten un futur complicat, si no hi posem remei.

Són temps difícils. La gran crisi financera iniciada el 2008 va posar de manifest les febleses del nostre model socioeconòmic i el nostre pecat. Es va produir un augment de la pobresa i de la desigualtat, que s’ha intensificat amb la crisi de la Covid el 2020 i, posteriorment, amb l’augment de preus de productes de primera necessitat, arran de la guerra a Ucraïna. Així, en el conjunt d’Espanya, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, més de tretze milions de persones es troben en situació d’exclusió social. A la diòcesi de Barcelona, l’evolució de les xifres és alarmant: va passar de 585.000 persones, l’any 2018, a 885.000, el 2021.

Des de Càritas s’acullen moltes persones que no poden fer front a aquesta situació. Observem amb tristesa i impotència com malviuen. A la diòcesi de Barcelona s’han atès més de 92.000 persones durant l’any 2021. Un percentatge elevat d’elles han hagut de canviar de domicili per qüestions econòmiques.

Cal que prenguem consciència de l’angoixa i del patiment que suposa no poder arribar a final de mes i no poder cobrir les despeses bàsiques. Per exemple, moltes persones no poden alimentar-se degudament amb productes nutritius de qualitat. Quan els ingressos mínims no poden cobrir les necessitats més bàsiques d’una persona o d’una família amb infants, tots hi hauríem de fer alguna cosa. Cal que no desviem la mirada cap a una altra banda. De fet, tots estem exposats a haver de començar de nou.

Davant de les escandaloses xifres de pobresa hem de reaccionar i deixar-nos afectar. Ara que som en temps de Quaresma, no oblidem l’almoina, un gest d’amor al proïsme que ens apropa a Déu. Durant aquesta Quaresma us animo a buscar i a conèixer el testimoni de Dorotea de Chopitea, que tant va fer a Barcelona per ajudar els més necessitats, i a descobrir tot el que pot fer un cor sensible pels altres*.

Benvolguts germans i germanes, aquest temps de conversió és una oportunitat per apropar-nos a Déu. Practiquem intensament la pregària, el dejuni i l’almoina. Obrim els ulls per veure la realitat que ens envolta i obrim els cors a aquells que pateixen les desigualtats i injustícies socials. La nostra generositat de cor serà consol i esperança per a molts.

 

*Enllaç al documental «Dorotea de Chopitea, una senyora de Barcelona»: https://www.youtube.com/watch?v=sz-jxB9yBJY