El dia 20 d’abril va tenir lloc, de manera telemàtica, la presentació de les dues últimes novetats del cardenal Lluís Martínez Sistach i l’Editorial Claret: “Evangelitzar amb alegria les grans ciutats” i “Actualitat pastoral dels sínodes diocesans i concilis provincials”, editats en català i en castellà. L’acte va comptar amb la participació del Dr. Francesc Torralba, doctor en Filosofia, Teologia i Pedagogia, catedràtic acreditat a la Universitat Ramon Llull; Mn. Norbert Miracle, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense i rector del Vendrell; el cardenal Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona i autor dels dos llibres i Joan Bové, en representació de l’Editorial Claret.

Joan Bové, qui va donar la benvinguda i va agrair la presència als ponents i a tots els espectadors online, va explicar que els dos llibres permeten una reflexió pausada de dos aspectes importants per l’Església i per l’Església de Catalunya. Va dir que “Evangelitzar amb alegria les grans ciutats” proposa una sèrie de pistes per presentar l’evangeli a les persones que viuen a les grans ciutats i que la pastoral a les ciutats és diferent de la dels pobles i per això calen nous instruments com els que proposa el cardenal en el llibre; i va afegir que “Actualitat pastoral dels sínodes diocesans i concilis provincials” és un llibre de molta actualitat ara que tot just s’han celebrat els 25 anys del Concili Provincial Tarraconense.

El cardenal Lluís Martínez Sistach va explicar que el llibre “Actualitat pastoral dels sínodes diocesans i concilis provincials” és fruit d’una intuïció que parteix de l’experiència del Concili Provincial Tarraconense de 1995. El resultat final del llibre porta paraules de present i de futur, una pastoral de conjunt en una província o regió eclesiàstica, enriquint la vida de cada església diocesana amb la celebració, de tant en tant, d’un sínode diocesà i coordinant la pastoral de les diferents diòcesis. El cardenal Martínez Sistach va afegir que si es vol un treball pastoral conjunt són necessaris els sínodes i els concilis.

Mn. Norbert Miracle, qui va aprofundir en el llibre “Actualitat pastoral dels sínodes diocesans i concilis provincials”, va explicar que el llibre uneix molt harmoniosament dues facetes del cardenal. En primer lloc, la del canonista i en segon lloc la del pastor, mostrant allò que sempre ha estat una de les característiques del treball del cardenal: el dret canònic al servei de la pastoralitat de l’Església. Mn. Miracle va concloure que amb aquesta obra el cardenal Lluís ens ajuda no només a recordar un aniversari sinó també a mirar cap el futur de les nostres esglésies en comunió, deixant-nos interpel·lar novament per aquella pregunta que diu: Esperit, cap on guies les nostres Esglésies?

El Dr. Francesc Torralba, qui va focalitzar l’atenció en el llibre ”Evangelitzar amb alegria les grans ciutats”, va explicar que es tracta d’un llibre especialment interessant per aquells que viuen, pateixen i treballen a les grans ciutats. Va dir que estem davant d’un llibre formalment molt didàctic, molt clar, molt mengívol, a més de curt, clar, amb capítols molt ben distribuïts, fet que permet una lectura molt àgil. Va afegir que és un llibre que obre moltes possibles lectures posteriors. El Dr. Torralba va explicar que en el llibre “Evangelitzar amb alegria les grans ciutats” el cardenal fa una crida als laics i a les laiques a ser agents actius a la ciutat, alhora que ens demana una exigència de trobar els temps i els espais per ser signes visibles, és a dir, per ser expressius de l’amor i de la guarició de les ferides en la nostra societat. Tot fent referència al cardenal Lluís Martínez Sistach va finalitzar la seva intervenció dient que el llibre és una expressió de la lucidesa, de l’estímul i de la jovenesa que, tot i la seva edat, segueix tenint i que nosaltres en podem recollir els fruits.

Al següent enllaç, es pot recuperar la presentació sencera:

 

Font: Editorial i Llibreria Claret