Data: 26 de maig de 2024

Estimats diocesans, amics i amigues: avui, en la solemnitat de la Santíssima Trinitat, celebrant la jornada que anualment es dedica a la vida contemplativa, us convido a unir-nos en oració a les comunitats monàstiques presents a la nostra diòcesi de Tortosa, en el nostre cas totes elles femenines.

Alguns potser es pregunten quin sentit i quin valor té que, en un món amb tantes urgents situacions de necessitat, hi hagi persones que es “tanquen” en un monestir de clausura; o quina eficàcia pot tenir l’oració dels monjos i monges per a solucionar els nombrosos problemes que tenim a la nostra societat. I, tanmateix, encara avui, continua havent-hi qui abandona un futur professional prometedor i es compromet a una vida fraterna en comunitat, sota una regla, en el silenci i la meditació. N’hi ha que plantegen la següent qüestió: ¿no farien millor en dedicar els seus esforços i energies a la missió, a l’apostolat, fora del monestir?

Els monestirs, aparentment inútils, en realitat ens fan bé a tots. Com va dir en una ocasió el Papa Benet XVI, les comunitats monàstiques són “com els pulmons verds d’una ciutat.” La pregària dels monjos i monges és com l’oxigen que ens ajuda a no asfixiar-nos davant tants desafiaments que sovint poden neguitejar-nos, és com la força invisible que sosté la missió.

El Papa Francesc fa uns anys ens feia pensar amb les següents preguntes: “¿què seria de l’Església sense la vida contemplativa? (…) ¿Què seria de l’Església i del món sense els fars que assenyalen el port a qui està perdut en alta mar, sense les torxes que il·luminen la nit fosca que estem creuant, sense els sentinelles que anuncien el nou dia quan encara és de nit?” I en una seva catequesi del 26 d’abril de 2023 feia aquesta suggerent afirmació: “Entre monjos i monges existeix una solidaritat universal, qualsevol cosa que succeeixi en el món troba un lloc en els seus cors i preguen. El cor dels monjos i monges és un cor que capta com una antena, capta el que succeeix en el món i preguen, i hi intercedeixen.”

Estimats diocesans, amics i amigues: donem gràcies al Senyor per totes i cadascuna de les monges presents als monestirs de la nostra diòcesi tortosina. Visitem-les tot participant-hi a l’eucaristia i a la pregària de la Litúrgia de les Hores. Preguem per les vocacions a la vida contemplativa. Que mai no els manqui el nostre suport espiritual i també material. Que sempre que puguem visitem aquests “oasis” on podem pregar tot bevent en les fonts de l’Esperit.