Data: 1 d’octubre de 2023

Estimats diocesans,

Quan llegiu aquestes línies seré, si Déu vol, a Roma, participant dels dies de recés espiritual previs a l’inici del Sínode 2021-2024. Durant tot el mes d’octubre tindrà lloc la primera sessió de la XVI Assemblea del Sínode dels Bisbes, que té com a tema: “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”. La qüestió central que ens ocuparà durant tot aquest mes és com podem créixer en “caminar junts” com a Església per tal de dur a terme la missió d’anunciar l’Evangeli, que el Senyor ens ha confiat. Ens preguntem quins passos ens convida a donar l’Esperit per créixer com a Església sinodal. Aquesta pregunta és el centre de la consulta que el Papa ens fa i és la que ha de centrar les nostres reflexions. Altres qüestions que puguin aparèixer s’hauran d’abordar en relació amb la pregunta fonamental.

M’agradaria subratllar dues coses. La primera és que el Sínode és, sobretot, un esdeveniment espiritual. Per això no té res a veure amb un parlament ni amb altres àmbits de discussió i debat de temes. El Sínode és, sobretot, un esdeveniment de pregària i d’escolta del que l’Esperit de la veritat diu a les Esglésies (Ap 2, 7). És, principalment, un esdeveniment espiritual. Per això, el mètode de treball serà la “conversa en l’Esperit”, que no consisteix simplement en un intercanvi d’idees sinó en disposar-nos a escoltar junts la veu de l’Esperit. Al ser sobretot un esdeveniment espiritual, cal la pregària de tots perquè el Sínode doni fruits abundants.

La segona cosa és que és un esdeveniment eclesial. Participem de manera activa bisbes de tots els llocs del món, juntament amb un grup de sacerdots, religiosos i laics. Personalment agraeixo al Senyor que em permeti participar en aquesta experiència, que m’ajudarà a viure la catolicitat de l’Església. La trobada amb germans i germanes en la fe és sempre font d’alegria i ens fa viure la gran diversitat de cultures, carismes i vocacions que enriqueixen l’Església. Per això, visc aquest procés sinodal com una oportunitat per trobar-me amb la fe d’altres cristians i créixer en fraternitat i amor a l’Església.

No us oblideu de resar pel vostre bisbe i pels fruits d’aquest Sínode. Una abraçada des de Roma,