El 13 de desembre de 2021  l’Institut d’Estudis Catalans, a la seva seu de la “Casa de Convalescència” de Barcelona, va dedicar juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes un sentit i multitudinari Homenatge al monjo de Montserrat, P. Josep Massot i Muntaner, en ocasió dels seus 80 anys, i 50 de presbiterat i 60 de professió religiosa. Nascut a Ciutat de Mallorca és actualment un gran savi i “homenot”, alt representant de la cultura catalana, la història i la literatura, l’edició i la investigació, així com un monjo humil i treballador, que fa viu l’ideal benedictí de “pregar i treballar”.

L’Acte d’homenatge a Josep Massot va anar a càrrec de Teresa Cabré, la Presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); d’Izaskun Arretxe, Directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), i del P. Manel Gasch, Abat de Montserrat.

També es va realitzar una conversa entre Margalida Tomàs i Josep Massot i, també, una taula rodona moderada per Lluïsa Julià, en la qual hi participaran Manuel Llanas, Carme Gregori, Joan Martí i Castell, Ramon Pinyol i Carme Oriol.

Posteriorment va tenir lloc una intervenció musical a càrrec de Maria del Mar Bonet amb l’acompanyament del guitarrista Borja Penalba. I es va cloure l’acte amb les paraules finals de l’homenatjat, el P. Josep Massot, i de la M. Hble. Presidenta del Parlament de Catalunya Laura Borràs.

A l’Acte s’hi va adherir i va ser-hi present via online Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, per aportar-hi el reconeixement al P. Massot des del Principat d’Andorra i de l’Església a Catalunya.