Data: 12 de març de 2023

Fa uns mesos vaig tenir l’alegria de compartir un esdeveniment meravellós amb molts de vosaltres: la il·luminació de les torres dels evangelistes Lluc i Marc a la basílica de la Sagrada Família.

Antoni Gaudí, l’arquitecte de Déu, es va inspirar en la Sagrada Escriptura per projectar les torres dels quatre evangelistes. El profeta Ezequiel ens descriu, en una de les seves visions, quatre éssers alats que tenien cara d’home, lleó, bou i àguila (cf. Ez 1, 4-10). L’autor del llibre de l’Apocalipsi els esmenta novament i afegeix que estaven situats al voltant del tron ​​de Déu i que el lloaven sense parar, dia i nit (cf. Ap 4, 6-9). Els cristians, des de molt antic, han relacionat aquests éssers amb els quatre evangelistes, bàsicament tenint en compte com comença cada Evangeli.

Així veiem com un home alat representa l’evangelista Mateu, ja que Mateu comença el seu relat donant-nos a conèixer els avantpassats de Jesús. Li interessa destacar la seva dimensió humana, d’home al món i els seus ancestres ho demostren.

L’evangelista Marc l’associem a la imatge d’un lleó alat, perquè inicia el seu Evangeli descrivint Jesús al desert, envoltat de feres salvatges. També s’ha interpretat el clam de sant Joan Baptista al desert com el rugit d’un lleó.

L’Evangeli de Lluc comença amb la presentació de Zacaries, sacerdot del temple de Jerusalem. Tenint en compte que una de les tasques d’aquests sacerdots era dur a terme les cerimònies de sacrifici del temple, Lluc perdurarà associat a la imatge d’un bou alat, ja que el bou era un animal de sacrifici molt preuat.

Finalment, una àguila evoca l’evangelista Joan, no perquè aparegui aquesta au al principi del relat, sinó perquè aquest és el més teològic i profund dels quatre relats evangèlics. S’enlaira com una au majestuosa sobre la resta dels evangelis.

Les torres lluminoses dels evangelistes estan situades al voltant de la que serà la més alta de la Sagrada Família: la torre de Jesucrist. Aquesta bella imatge ens convida a posar Crist al centre de la nostra vida. Ell és la nostra llum i la nostra salvació. Ell és un amic que mai no falla. Amb Ell al nostre costat podrem suportar totes les dificultats. Déu vulgui que aquest temps de Quaresma ens acosti més a Jesús i als nostres germans més necessitats.

Aquests dies són una bona ocasió per tenir present i meditar la Paraula de Déu. Hi trobarem pau, alegria i esperança per a la nostra vida diària. Ens poden ajudar especialment els textos dels Evangelis de Joan i Mateu, que són els que llegim a les Eucaristies dominicals d’aquest temps litúrgic.

La torre de Maria, coronada per un estel, que va ser inaugurada fa més d’un any, és molt prop de les de Jesús i els evangelistes. Demanem a la Mare de Déu que ens guiï durant aquest temps de preparació per rebre el Senyor ressuscitat. Recorrem al seu costat el camí de la Quaresma.

Benvolguts germans i germanes, intentem trobar moments per pregar i llegir amb fe la Paraula de Déu. Una lectura atenta de la Sagrada Escriptura ens ajudarà a estimar més Déu i posar-nos al servei dels nostres germans amb creativitat i alegria.