Data: 7 de febrer de 2021

És un plaer afegir-me a la campanya anual de MANS UNIDES, l’organització de l’Església catòlica per al desenvolupament dels pobles. Durant tot l’any els responsables d’aquesta institució ens recorden les mancances de moltes comunitats de l’anomenat Tercer Món i les possibilitats que tenim per ajudar-los per mitjà de molts projectes de desenvolupament integral. Però el moment central de la campanya és al segon diumenge de febrer i els dies anteriors. Per tant, al voltant del diumenge 14 de febrer es faran col·lectes a les parròquies, peticions als col·legis i als carrers, divendres de sopars solidaris o de dejuni voluntari en diversos locals…

Des dels anys seixanta del segle passat porten recordant -en un primer moment, les dones d’Acció Catòlica i, més tard, ampliat a molts altres voluntaris- que és possible traslladar a diversos pobles de la terra l’ajuda que necessiten. I també que fomentar la fraternitat és una exigència de l’evangeli; que la preocupació pels més desfavorits és un mandat del Senyor; que la lluita contra l’egoisme i l’acumulació de béns permet l’obertura del cor a la universalitat; que no n’hi ha prou atendre només els “nostres”, els qui conviuen amb nosaltres, fins i tot sabent que hi ha una saturació de necessitats i de peticions.

La campanya contra la fam al món és una iniciativa singular, de caràcter no governamental i suportada pràcticament amb voluntaris, que ha gaudit de gran reconeixement social i ha generat moltes adhesions. L’experiència dels anys passats ha portat a una major professionalització en la concessió de les ajudes: s’ha aconseguit que més del 90% de les donacions arribin directament als necessitats i s’han potenciat projectes de desenvolupament integral que superen el mer repartiment d’aliments. Són ajudes amb gran transparència informativa inicial, amb la comprovació de les pertinents actuacions i amb l’avaluació concreta dels resultats, que es donen a conèixer a la societat  i a la resta de les institucions i grups de suport.

Us demano la convenient col·laboració per fer realitat la caritat cristiana que arriba als racons més llunyans i pobres del nostre món. MANS UNIDES i, en concret, la Delegació diocesana de Lleida, necessita no sols l’ajuda material sinó persones que disposin de temps i sensibilitat per ampliar el radi d’acció d’aquesta benèfica iniciativa. Sovint molts es pregunten com poden ser més útils als seus germans: aquí en teniu una bella possibilitat. Per als cristians és, a més, una obligació vincular-nos amb accions que actualitzen i concreten l’amor de Jesucrist a tothom, superant les fronteres i les divisions històriques convencionals.

La campanya d’enguany encaixa del tot amb aquests moments tan durs que ens toca viure: CONTAGIA SOLIDARITAT PER ACABAR AMB LA FAM. A la nostra diòcesi ens proposen un projecte concret situat al país centreamericà d’ El Salvador, als municipis rurals de Sant Gerardo i Nuevo Edén de San Juan, que tracta d’atendre joves agricultors amb la creació d’una mena d’escola de capacitació agrària perquè els permeti ajudar al desenvolupament social comunitari.

També el proper divendres 12 de febrer, dia de dejuni voluntari, és a prop de la festa de la Mare de Déu de Lourdes.  És una ocasió immillorable per posar a les seves mans els projectes per als més pobres que, units a les peticions pels malalts i impedits, fan un benvolgut conjunt als ulls del Senyor, amatent sempre amb els vulnerables, els últims de la societat. Les restriccions a la mobilitat no faran disminuir la nostra voluntat d’ajuda als altres.