Data: 14 de novembre de 2021

El missatge de Jesucrist va ser, és i serà el millor regal que mai haurem pogut rebre. Ens transforma quan el rebem i l’acceptem, el gaudim a cada instant i el seu efecte és perpetu. No es deteriora ni deixa d’interessar-nos amb el temps, sempre hi és per fer-nos la vida una mica millor.

Després de més de dos mil anys, el missatge de Jesucrist ha captivat moltes persones. S’ha transmès de pares a fills enmig de les dificultats i de les vicissituds de la història. La Paraula de Jesucrist ha estat escoltada, llegida i també contemplada en moltes obres d’art al llarg del temps. Sens dubte, la fe ha inspirat molts artistes.

Avui precisament us vull parlar d’un espai singular que es troba al cor del Vaticà. És una preciosa capella adornada amb un bonic mosaic de sis-cents metres quadrats. Està situada a l’interior del Palau Apostòlic i s’anomena Redemptoris Mater (Mare del Redemptor), en honor a la Mare de Déu.

Amb aquest nom, sant Joan Pau II va titular una de les seves més famoses encícliques. Anys després, amb motiu del 50è aniversari de la seva ordenació sacerdotal, va fer restaurar aquest espai per convertir-lo en un signe visible de comunió entre les Esglésies d’Orient i d’Occident. El projecte de restauració va ser encarregat al taller d’art espiritual del Centre Aletti, dirigit pel capellà jesuïta P. Marko Ivan Rupnik, i realitzat per diversos artistes.

Quan s’accedeix a aquesta preciosa capella romana, impressiona cada detall de l’extraordinari mosaic, que representa una immensa catequesi de la història de la salvació. El podem recórrer de dalt a baix, de dreta a esquerra, i a cada racó hi trobarem representacions de la iconografia cristiana. Apareix la Mare de Déu sostenint la dèbil fe dels apòstols pregant per l’Església naixent. Hi podem contemplar, per exemple, escenes realment evocadores de la missió de l’Església al món, escenes que fan referència al martiri, el testimoniatge suprem. Així veiem el cos de sant Pau, del qual creix un arbre, símbol de l’Església que ell va fer créixer lliurant la seva vida. També hi descobrim Edith Stein, filòsofa jueva convertida al catolicisme, amb un esbarzer ardent fet de filferro d’espines que evoca el camp de concentració d’Auschwitz, on va morir màrtir.

Aquestes parets parlen de temps antics, d’avui i de sempre. Mostren diverses manifestacions de l’amor de Déu. Un amor que no és fruit del nostre esforç, sinó que és un do, una força que rebem en els sagraments i, d’una manera particular, en l’Eucaristia. Un amor que pot arribar fins al vessament de sang.

Benvolguts germans i germanes, demanem a la Mare de Déu, que, allà on estiguem, no deixem de tenir present la crida a ser testimonis del seu Fill Jesús. Demanem-li que puguem donar a conèixer als homes i a les dones del nostre món la possibilitat de tenir una trobada personal amb Jesucrist, el Fill de Déu, que camina sempre al nostre costat i vol portar-nos al Pare. Amb aquesta esperança, us desitjo un bon diumenge a tots.