Data: 5 de desembre de 2021

En ple temps d’Advent, el proper dimecres dia 8 de desembre celebrarem la solemnitat de la Immaculada Concepció. Mentre caminem cap al Nadal, en la proximitat de la festa de la Mare de Déu, voldria parlar-vos de Maria, la nostra Mare i la Mare de l’Església.

Els valors que encarna santa Maria són més vigents i actuals que mai. L’Evangeli segons sant Lluc s’hi refereix com la «plena de gràcia» (Lc 1,28). Des del moment de la seva concepció, Maria va esdevenir una escollida per Déu. Gràcies a la voluntat del Senyor, Maria es va convertir en la «més santa», la «més bella» i la «més humil», i va quedar preservada de pecat original, motiu pel qual l’Església la reconeix i venera com a la Immaculada Concepció.

El mateix dia en què l’Església universal celebrarà aquesta solemnitat, a l’Arxidiòcesi de Barcelona es viurà un moment molt esperat per tots. Després d’anys de treball, es culminarà la construcció de la torre de la Mare de Déu. L’arquitecte Antoni Gaudí va imaginar l’absis del temple de la Sagrada Família coronat per un cimbori dedicat a la Mare de Déu, Turris Davidica, que, a més, pretenia que acabés amb una estrella. Aquesta torre dedicada a Maria, de 138 metres d’alçada, serà la segona més alta del conjunt de la basílica i estarà coronada per l’estrella de Maria, que serà un llum enmig de la nit a la ciutat de Barcelona.

Maria ens condueix a la font de la vida i de l’amor, i també és un referent de bondat i de tendresa, d’afecte i d’alegria. Maria és la «Mare de l’Evangeli vivent» (EG 287) i, per això, li demano la intercessió per les persones més vulnerables, pels malalts, pels afectats per la pandèmia de la Covid-19, per la gent gran i, especialment, pels joves que veuen com la seva realitat cada dia és més complexa i inestable.

Aquest dimecres, a les sis de la tarda, us animo a seguir pels mitjans de comunicació* la cerimònia que amb motiu de la solemnitat de la Immaculada Concepció tindrà lloc a la basílica de la Sagrada Família. Junts hi celebrarem la Santa Missa, beneirem la nova torre del temple expiatori i encendrem per primer cop l’estrella de Maria que la corona.

Fem nostra la invitació de sant Bernat: «Mira l’Estrella, invoca Maria». Que santa Maria, estrella lluminosa, vetlli per nosaltres. Que la llum i el far que representa aquesta torre ens animi a construir un món més humà i fratern, un món que ens permeti estar prop dels qui més pateixen, perquè trobin en el consol de l’Evangeli de Jesucrist, la pau i la serenor que necessiten.

Avui també demano a Déu que, per intercessió de santa Maria, ens concedeixi el do de viure units a ell, de manera que també nosaltres puguem ser, com Maria, una llum en la foscor per a tants germans nostres que deambulen pel món sense conèixer el veritable rostre de Jesucrist i perquè puguin descobrir el profund goig que neix de la trobada amb ell, de donar-li el comandament de les nostres vides, de deixar que ell sigui el nostre Rei i Senyor.

 

__________________________________________________________________________________________

*La missa i la benedicció de la nova Torre de la Mare de Déu es podrà seguir en directe a través de Ràdio Estel i del web diocesà https://esglesia.barcelona/en-directe/