Estimats de Déu,

Desitjo que les meves primeres paraules que us adreço com a Administrador Apostòlic de la nostra estimada Església de Solsona en nom de la Santa Seu, siguin les de sant Pau als cristians de Roma: A tots els estimats de Déu que viuen a Roma i que ell ha cridat a ser sants, us desitjo la gràcia i la pau de part de Déu, el nostre Pare, i de Jesucrist, el Senyor (1,7).

Desitjar-vos la gràcia i la pau, en les circumstàncies que estem vivint com Església diocesana, no és per a mi cap acció retòrica, sinó que expressa el nucli fonamental de la meva missió entre vosaltres, tot exercint el ministeri episcopal a favor vostre. Sé de la vostra estima al bisbe Xavier Novell, el qual ha exercit el seu servei de manera intel·ligent i generosa, amb mirada àmplia, donant resposta al gran repte d’avui i de sempre d’anunciar l’evangeli de Crist. Hem d’agrair el seu treball ben fet arreu de la diòcesi, i tots els fruits de santedat i de missió que ha donat i donarà el seu lliurament.

Per això mateix, hem d’acceptar que la seva renúncia al ministeri episcopal produeixi en els nostre cors el dolor de la separació i, al mateix temps, la perplexitat del que no acabem d’entendre. Ens resten dues paraules del comunicat que ens han de donar pau: «lliurement» i «per raons personals». L’afirmació i la vivència de la llibertat és clau en la nostra Església i les raons personals pertanyen a la persona, i tots hi hem de ser molt respectuosos.

Malgrat tot, hem de dir-nos els uns als altres que Déu ho disposa tot en bé dels qui l’estimen dels qui ell ha cridat per decisió seva (Rm 8, 28). La gràcia de Déu, que és el seu amor, no deixarà de vessar-se enmig nostre. Al servei d’aquest amor exerciré entre vosaltres el meu ministeri de bisbe. La meva sol·licitud apostòlica serà present entre vosaltres, mentre duri el temps de l’espera del nou bisbe diocesà.

Estem en seu vacant i això ens demana que ja des d’ara elevem al Senyor les nostres pregàries a fi que ens concedeixi, en la seva misericòrdia, un bon pastor, segons el seu cor. Ho demano al Senyor cada dia i us urgeixo que ho feu, tant en la vostra pregària personal com en la comunitària.

Estic entre vosaltres com a administrador apostòlic de la diòcesi de Solsona, la qual cosa vol dir que estic al vostre servei, per tal que l’Església que peregrina en aquesta beneïda terra del Solsonès, el Berguedà, el Bages, la Segarra, l’Urgell i el Pla d’Urgell, segueixi fressant els camins de l’Evangeli, de tal manera que l’esperança no mori en el cor de les persones, sinó que arreu es donin fruits de santedat i de missió, a glòria de Déu i per al bé dels germans.

Us tinc presents en la meva pregària. Gràcies a Déu conec els rostres de molts de vosaltres, però tinc el desig de trobar-me amb tots per guardar en el meu cor de pastor el vostre rostre i el vostre nom.

Encomano el meu ministeri episcopal en el bisbat de Solsona a santa Maria, estimada i reconeguda arreu de la diòcesi amb tantes advocacions; també demano la intercessió de sant Josep, custodi del redemptor i espòs de Maria, i la de sant Ramon Nonat i sant Pere Claver, patrons de la nostra Església i testimonis de caritat ardent envers els germans.

Us acompanyo amb la benedicció del Senyor,

† Romà Casanova
administrador apostòlic de Solsona