El dia 11 de novembre, Mons. Francesc Xavier Ciuraneta Aymí, bisbe emèrit de Lleida, ha entregat la seva ànima al Pare, al seu domicili de Palma d’Ebre (Tarragona) a l’edat de 80 anys. Mons. Ciuraneta va ser bisbe de Lleida entre 1999 i 2007.

Mons. Francesc Xavier Ciuraneta Aymí nasqué el 12 de març de 1940 a la Palma d’Ebre, comarca de la Ribera d’Ebre, província de Tarragona i Bisbat de Tortosa.

Fou ordenat sacerdot el 28 de juny de 1964 a Tortosa. El 12 de juny de 1991 el Sant Pare el nomenà bisbe de la diòcesi de Menorca. El 14 de setembre del mateix any va rebre l’ordenació episcopal a la Catedral menorquina pel Nunci a Espanya Mons. Mario Tagliaferri.

El 29 d’octubre de 1999, el Sant Pare, Joan Pau II, el nomenà bisbe de la diòcesi de Lleida, prenent-ne possessió el 19 de desembre del mateix any a la Santa Església Catedral. El dia 8 de març de 2007, el Sant Pare va acceptar la renúncia presentada per Mons. Ciuraneta, per motius de salut, d’acord amb el cànon 401, 2, del Codi de Dret Canònic.

Durant el seu pontificat, es va fer el nou edifici de Càritas diocesana, la remodelació de l’Acadèmia Mariana i la construcció de la Casa d’Espiritualitat, les parròquies de Santa Teresa Jornet i de Sant Antoni Maria Claret, ambdues a la ciutat de Lleida. Mons. Ciuraneta va ser l’ànima i impulsor de l’obra històrica “Arrels cristianes de Lleida”.

L’any 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. També aquest any va rebre la Medalla de la Ciutat de Lleida per part de la Paeria pel “paper important que ha tingut per a la ciutat en molts àmbits, com ara la recuperació de l’Acadèmia Mariana i en la seva trajectòria pastoral i científica a l’Institut de Ciències Religioses (IREL)”.

Preocupat per la transmissió de la fe amb els seus escrits i paraules arribava al cor dels fidels. Va treballar molt per la recuperació del patrimoni artístic de la diòcesi de Lleida dedicant molts esforços i superant grans dificultats.

La Catedral de Lleida celebrarà la Missa funeral el dijous 12 de novembre a les 16.00 hores.

La Catedral de Menorca també celebrarà una Missa funeral per la seva ànima el dissabte 14 de novembre a les 11 hores. També ho farà la Catedral de Tortosa encara en una data per determinar.