El Papa emèrit, de 95 anys, ha mort aquest dissabte, 31 de desembre, a les 9.34 hores, al Monestir Mater Ecclesiae del Vaticà.

Benet XVI ha tornat a la Casa del Pare.

L’Oficina de Premsa del Vaticà ha anunciat que la mort s’ha produït dissabte 31 de desembre, a les 9.34 hores, a la residència del Monestir Mater Ecclesiae del Vaticà, que el Papa emèrit, de 95 anys, havia triat com a residència després de renunciar al ministeri petrí el 2013.

“Amb molt de dolor, dono a conèixer que el Papa emèrit Benet XVI ha mort avui a les 9.34 hores al Monestir Mater Ecclesiae del Vaticà.

De seguida que sigui possible es proporcionarà més informació”, es llegeix a la nota de premsa del Director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Matteo Bruni, donada a conèixer aquest matí.

Des de feia uns quants dies l’estat de salut del Papa emèrit havia anat empitjorant a causa de  l’edat avançada, tal com havia informat l’Oficina de Premsa actualitzant l’evolució de la situació.

El mateix papa Francesc havia volgut compartir públicament la notícia sobre l’empitjorament de l’estat de salut del seu predecessor al final de l’última audiència general de l’any, el 28 de desembre passat, quan va convidar a pregar pel Papa emèrit, “molt malalt”, perquè el Senyor el consoli i el sostingui “en aquest testimoniatge d’amor a l’Església fins al final”. I a tots els continents es van multiplicar immediatament les iniciatives de pregària amb missatges de solidaritat i proximitat també des del món no eclesial.

Les despulles del papa emèrit Benet XVI reposaran al Monestir Mater Ecclesiae fins a la matinada del dilluns 2 de gener. Aquest mateix dia, a partir de les 9.00 h, el cos serà exposat per a la visita dels fidels a la Basílica de Sant Pere fins a les 19.00 hores. També es podrà visitar dimarts 3 i dimecres 4 de les 7.00 a les 19.00 hores. El 5 de gener, a les 9.30 h, a l’atri de la Basílica de Sant Pere, el Sant Pare Francesc presidirà la Santa Missa Exequial. Al final de la celebració eucarística tindrà lloc la Ultima Commendatio i la Valedictio. El taüt del Summe Pontífex Emèrit serà portat a la Basílica de Sant Pere i després a les Grutes del Vaticà per al seu enterrament.

Benet XVI va néixer a Alemanya el 16 d’abril de 1927. El seu pontificat es va desenvolupar del 19 d’abril de 2005 fins al 28 de febrer de 2013, data en la que va renunciar al papat assumint el títol de papa emèrit, amb la intenció de dedicar-se a la pregària i al recés espiritual.​ La seva renúncia fou anunciada per ell mateix uns dies abans, l’11 de febrer, en una decisió excepcional en la Història de l’Església. A partir d’aquest moment va viure com a papa emèrit al costat del seu successor, el papa Francesc, al monestir “Mater ecclesiae” del Vaticà.