La Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha celebrat la seva 263a reunió els dies 27 i 28 de juny a la seu de la CEE. El secretari general, Mons. Francisco César García Magán, ha presentat en roda de premsa, els treballs d’aquesta trobada.

Nous projectes de les Comissions Episcopals

La Subcomissió Episcopal per a les Relacions interconfessionals i el diàleg interreligiós ha proposat a la Comissió Permanent la constitució d’una Mesa de diàleg interconfessional d’Espanya entre l’Església catòlica i les diferents confessions cristianes. Els bisbes han estudiat l’esborrany del projecte, que es presentarà a l’Assemblea Plenària del novembre.

Les Comissions Episcopals per a les Comunicacions Socials i per a la Litúrgia, que presideixen Mons. José Manuel Lorca i Mons. José Leonardo Lemos, estan elaborant conjuntament un Directori per a les retransmissions de les celebracions litúrgiques, per actualitzar el que està en vigor des de l’any 1986 .

Per a aquesta actualització han influït diversos factors, entre ells, els canvis tecnològics que s’han produït en els darrers anys, com ara la proliferació de les retransmissions eucarístiques per Internet, especialment arran de la pandèmia de la COVID-19. A més de la publicació de noves edicions del missal, dels leccionaris i d’altres llibres i documents litúrgics.

Els secretaris tècnics han presentat un elenc d’idees sobre aquesta qüestió que han estat debatudes i comentades pels membres de la Permanent. Les aportacions dels bisbes se sumaran a aquestes propostes per elaborar un esborrany de document que serà presentat a la propera Comissió Permanent, amb l’objectiu de ser aprovat a l’Assemblea Plenària.

Per la seva banda, el president de la Comissió per a l’Educació i Cultura, Mons. Alfonso Carrasco, ha informat dels preparatius del congrés “L’Església a l’Educació. Presència i Compromís”. Aquest congrés, que tindrà la sessió final el febrer del 2024, va ser aprovat per la Plenària d’abril amb l’objectiu de de renovar la presència i el compromís de l’Església amb l’educació.

Des de l’octubre del 2023 fins al febrer del 2024 es promourà la participació i la trobada dels diferents àmbits educatius en què és present l’Església. Es pot trobar tota la informació sobre aquest congrés a la pàgina web: haciaelcongreso2024.educacionyculturacee.es.

Representació de la CEE en properes trobades internacionals

Els bisbes de la Comissió Permanent han rebut informació sobre la participació d’una delegació de la CEE a l’Assemblea Plenària del Pontifici Comitè per a la celebració del Congrés Eucarístic Internacional que se celebrarà a Quito (Equador) l’any 2024. En aquesta Assemblea prèvia al congrés, que tindrà lloc de l’11 al 15 de setembre, també a Quito, hi participaran el director del secretariat de la Comissió Episcopal per a la Litúrgia, Ramón Navarro, i el P. Lino E. Díez, SSS, que ja ha representat a la CEE en altres congressos anteriors.

També hi haurà representació de l’Església espanyola al Consell de Joves de la Mediterrània. La Subcomissió Episcopal per a la Joventut i Infància ha comunicat els noms dels tres joves que assistiran a aquesta trobada: Pilar Shannon Pérez Brown, de la diòcesi de Madrid; Daniel Díaz-Rincón Muelas, de la diòcesi de Toledo i responsable de joves d’Acció Catòlica General; i Nuria López Jiménez, de la diòcesi de Còrdova. La primera trobada en aquest Consell serà de l’11 al 17 de juliol a Roma i Florència.

A més, el president de la CEE, Card. Juan José Omella i els bisbes de Màlaga, Mons. Jesús Catalá, i de Cadis i Ceuta, Mons. Rafael Zornoza, acudiran en representació de la CEE a la Trobada de Bisbes del Mediterrani el proper mes de setembre.

Altres temes de l’ordre del dia

La Comissió Permanent ha aprovat el calendari de reunions dels òrgans de la CEE per a l’any 2024. Els Exercicis Espirituals per als bisbes seran del 7 al 13 de gener. Les Assemblees Plenàries del 4 al 8 de març i 18 al 22 de novembre. La Comissió Permanent tindrà la primera reunió de l’any el 30 i 31 de gener. El calendari de les altres trobades s’establirà després de la renovació de càrrecs de la CEE a l’Assemblea Plenària del març.

Durant aquests dos dies, els bisbes han rebut informació sobre l’estat actual d’Ábside (TRETZE i COPE). Han repassat el treball que fan les comissions episcopals i s’han tractat diferents temes econòmics i de seguiment; a més del capítol de nomenaments.

Nomenaments

La Comissió Permanent ha nomenat el bisbe de Calahorra i La Calçada-Logronyo, Mons. Santos Montoya, consiliari de Mans Unides. Substitueix en el càrrec l’arquebisbe de Saragossa, Mons. Carlos Escribano.

També ha nomenat el periodista Francisco Otero Fandiño director de la revista Ecclesia.

Nomenament a la CEE:

  • Rafael Vázquez Jiménez, sacerdot de la diòcesi de Màlaga, director del secretariat de la Subcomissió Episcopal per a les Universitats.
  • Juan Carlos Mateos González, sacerdot de l’arxidiòcesi de Madrid, director del secretariat de la Subcomissió Episcopal per als Seminaris.
  • Mª Carmen Ramírez Moreno, laica de l’arxidiòcesi de Madrid, directora adjunta de l’Oficina d’informació de la Conferència Episcopal Espanyola.

La Permanent ha autoritzat a la Comissió Episcopal per a la Doctrina de la Fe els nomenaments de Carlos Simón Vázquez, sacerdot de la diòcesi de Còria-Càceres, i Emilio José Justo Domínguez, sacerdot de la diòcesi de Zamora, com a nous membres de la Comissió Teològica Assessora.

Altres nomenaments:

  • Jorge López Martínez, capellà de l’arxidiòcesi de Burgos, director general de l’Institut Espanyol de Missions Estrangeres (IEME).
  • Jaume Tamarit Rodríguez de Huici, laic de la diòcesi de Getafe, president general del Moviment d’Apostolat Seglar, Jubilats i Majors “Vida Ascendente”.
  • Roberto González Miguel, laic de la diòcesi de Plasencia, president de la Federació “Scouts Catòlics d’Extremadura-(MSC)”.