Els bisbes espanyols han celebrat la 123a Assemblea Plenària del 20 al 24 de novembre a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).

La trobada va començar dilluns 20 amb el discurs del president, cardenal Joan Josep Omella. Després va tenir lloc la intervenció del nunci apostòlic a Espanya, Mons. Bernardito Auza.

Accedir al discurs del cardenal Omella i la salutació de Mons. Auza

Hi han participat per primera vegada els bisbes d’Alcalà d’Henares, Mons. Antonio Prieto, i d’Àvila, Mons. Jesús Rico García, i els auxiliars de Sevilla, Mons. Ramón Darío Valdivia i Teodoro León.

Els bisbes han aprovat un Missatge al Poble de Déu.

També s’ha aprovat el procés de treball per al Pla de reparació integral de víctimes d’abusos sexuals que ha presentat el Servei de coordinació i assessorament de les oficines per a la protecció de menors.

“Projecte a favor de la dignitat de la persona”

Les Subcomissions Episcopals per a les Migracions i Mobilitat Humana i per a la Família i Defensa de la Vida treballen des de fa uns mesos en el “Projecte a favor de la dignitat de la persona”, en el qual també s’ha implicat el departament de Pastoral de la Salut, integrat en la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social.

Aquest Projecte, que s’inspira en el document “Fidels a l’enviament missioner”, té com a objectiu abordar conjuntament diverses problemàtiques d’actualitat que afecten la vida, la dignitat de la persona, la família i la societat. Preocupa, per exemple, el consum creixent de pornografia entre els joves a través d’Internet, la banalització de la sexualitat, el consum de prostitució i l’explotació sexual, la salut mental, o les addiccions.

De moment, es vol analitzar a fons aquestes qüestions i les seves conseqüències juntament amb diferents experts. Aquestes reflexions seran la base d’un document final que oferiria unes orientacions per a respondre a aquesta realitat tan preocupant. Ha fet la presentació el president de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat Humana, Mons. Juan Carlos Elizalde.  Aquest projecte ha estat aprovat per la Plenària.

Taula de diàleg interconfessional

Els bisbes estan estudiant, per a la seva possible aprovació, la proposta de la Subcomissió Episcopal per a les Relacions Interconfessionals i el Diàleg Interreligiós, que presideix Mons. Francesc Conesa, per a la constitució de la Taula de diàleg interconfessional d’Espanya entre l’Església catòlica i les diverses Confessions cristianes.

Aquesta iniciativa sorgeix d’un grup de representants de diverses confessions cristianes presents en l’àmbit nacional, arran de la celebració conjunta del Dia de la Fraternitat el 16 de febrer de 2022. Ja s’havia actuat també conjuntament en altres ocasions puntuals com l’aprovació de la llei d’eutanàsia o l’avortament. La intenció de la Taula és promoure una actitud propositiva i obrir debats sobre altres temes, no condicionats per les circumstàncies, però que afecten tothom.

Orientacions sobre les retransmissions de celebracions litúrgiques 

L’Assemblea Plenària també ha aprovat les Orientacions sobre les retransmissions de celebracions litúrgiques que han presentat els presidents de les Comissions Episcopals per a les Comunicacions Socials i per a la Litúrgia, Mons. José Manuel Lorca i Mons. José Leonardo Lemos, respectivament.

Es tracta d’unes orientacions, no normatives, per tal d’ajudar els preveres i tècnics en les retransmissions eucarístiques. L’objectiu principal és dignificar l’Eucaristia tenint en compte especialment la “comunitat virtual” que viu la celebració, per diverses raons, a través d’aquestes retransmissions.

Aquest document, que es farà públic els propers dies, actualitza el Directori vigent, que està en vigor des de l’any 1986, tenint en compte els canvis tecnològics que s’han produït els darrers anys.

Reglament de l’òrgan de compliment normatiu (Compliance)

Fa un any l’Assemblea Plenària aprovava el sistema de Compliance per a la Conferència Episcopal Espanyola, un manual de compliment normatiu i bones pràctiques adaptat a la naturalesa i identitat de la CEE. El Consell Episcopal d’Afers Jurídics, que presideix Mons. Casimiro López Llorente, ha treballat en el seu Reglament, que ha tingut el vistiplau dels bisbes.

Informació de les Comissions Episcopals

L’Assemblea Plenària ha rebut els equips de treball que preparen juntament amb la Comissió Episcopal per a l’Educació i Cultura el Congrés “L’Església a l’Educació” que tindrà lloc a Madrid dissabte 24 de febrer de 2024. El president de la CEE, cardenal Joan Josep Omella, i el president de la Comissió, Mons. Alfonso Carrasco, han agraït la seva col·laboració en cadascun dels nou àmbits temàtics en els que s’està treballant. Des del 15 de novembre, està oberta la inscripció a la pàgina web del Congrés (https://haciaelcongreso2024.educacionyculturacee.es/presentacion/)

També el febrer, del 16 al 18, tindrà lloc a Madrid la Trobada Nacional sobre el Primer Anunci, que està organitzant la Comissió Episcopal per als Laics, Família i VidaEl seu president, Mons. Carlos Manuel Escribano, ha estat l’encarregat d’avançar com van els preparatius. A la Plenària de novembre de 2022 es va aprovar la proposta d’aquesta Comissió per a treballar sobre el Primer Anunci. Un treball amb el qual s’està donant continuïtat al Congrés de laics “Poble de Déu en Sortida” (març de 2020). Aquest procés culmina amb aquesta Trobada que té com a objectiu oferir eines pel Primer Anunci com una prioritat pastoral a la vida de l’Església, a la llum també del procés sinodal.

Mons. Carlos Manuel Escribano també ha estat l’encarregat d’informar sobre el Projecte marc de Pastoral de Joventut que vol posar en marxa la Subcomissió Episcopal per a la Joventut i Infància.

Mons. Luis Argüello ha avançat els primers passos que s’estan fent per a la preparació del Congrés Nacional de Vocacions, del qual s’ocupa el nou Servei de Pastoral Vocacional, que depèn de la Secretaria General. El Congrés tindrà lloc el primer semestre de 2025 amb l’objectiu de sensibilitzar tota l’Església i la societat sobre la vida com a vocació.

La Comissió Episcopal per a l’Evangelització, Catequesi i Catecumenat, que presideix Mons. José Rico Pavés, ha dut a la Plenària l’edició del nou Catecisme d’adults «Busqueu el Senyor», que acaba de publicar EDICE. Aquest nou Catecisme està enfocat al catecumenat i la reiniciació cristiana d’adults. Amb la seva publicació, la CEE completa l’edició dels seus documents de la fe.

El president de la Comissió Episcopal per a la Litúrgia, Mons. Leonardo Lemos Montanet, ha informat dels preparatius del 53è Congréso Eucarístic Internacional que se celebrarà a Quito (Equador) el setembre de 2024. Però, aquest mes de setembre va tenir lloc una Assemblea prèvia, també a Quito, a la qual va assistir Mons. Lemos juntament amb el director del secretariat d’aquesta Comissió, Ramón Navarro, i el P. Lino E. Díez, SSS, que ja ha representat la CEE en altres Congressos anteriors.

A més, el president de la Comissió Episcopal per als Laics, Família i Vida, Mons. Carlos Manuel Escribano Subías, ha fet balanç de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) que va reunir a Lisboa, a principis d’agost, prop de 100.000 joves espanyols, gairebé un milers de sacerdots i 71 bisbes espanyols.

Altres temes de l’ordre del dia

Els bisbes han dialogat sobre la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode que s’ha celebrat al Vaticà del 4 al 29 d’octubre. Per part de la CEE, hi han participat el president, cardenal Joan Josep Omella, com a membre nat; Mons. Vicente Jiménez Zamora, coordinador de l’equip sinodal de la CEEMons. Luis Argüello, que ha estat membre d’aquest equip com a secretari general de la CEE fins el novembre de 2022; i Mons. Francesc Conesa, president de la Subcomissió Episcopal  per a les Relacions interconfessionals i el Diàleg interreligiós.

Els bisbes han aprovat la terna que presentarà al Dicasteri per a l’Evangelització per al nomenament del director nacional de les Obres Missionals Pontifícies. El 18 de desembre finalitza el primer mandat de cinc anys de l’actual director, José María Calderón.

La Plenària ha aprovat unir-se a les iniciatives de l’Orde dels Carmelites Descalços i de la Conferència Episcopal d’Anglaterra i Gal·les, respectivament, per tal que es declarin Doctora i Doctor de l’Església Universal santa Teresa Beneta de la Creu (Edith Stein) i sant Joan Enric Newman.

Han intervingut en aquesta Plenària el bisbe delegat de la Conferència Episcopal Espanyola per a la COMECE, Mons. Juan Antonio Martínez Camino; el rector del Pontifici Col·legi Espanyol San José de Roma, Carlos Comendador Arquero; i el rector de la Universitat Pontifícia de Salamanca,Santiago García-Jalón de la Lama.

L’Assemblea ha tractat diversos assumptes de seguiment. També ha rebut informació sobre l’estat actual d’Àbside (TRECE i COPE) i de les OMP.

Com és habitual en la Plenària de novembre, s’han aprovat el Pressupost del Fons Comú Interdiocesà i de la Conferència Episcopal pel 2024.

Associacions nacionals

En aquesta Assemblea, els bisbes han aprovat els Estatuts de la Federació pública d’àmbit nacional “Apostolat de la Divina Misericòrdia a Espanya” i de Fundació educativa pia autònoma privada d’àmbit nacional “Carmelites Missioneres Teresianes”.