Els bisbes espanyols han celebrat dilluns, 30 d’octubre, una Assemblea Plenària extraordinària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Els bisbes hi han participat tant presencialment, a la seu de la CEE, com de manera on line. Aquesta trobada, que ha començat a les 16.30 hores, ha estat presidida presencialment pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona. A la reunió hi han participat 88 bisbes, 31 bisbes de manera presencial i 57 per videoconferència. També hi han assistit el president de la CONFER, Jesús Díaz Sariego, el secretari general Jesús Miguel Zamora i la secretària general adjunta, Silvia Rozas.

Aquesta Assemblea, centrada en la qüestió dels abusos sexuals comesos per membres de l’Església, ha tingut dos punts en l’ordre del dia: l’estudi i valoració de l’informe presentat pel Defensor del Poble el 27 d’octubre passat, així com l’estudi de la sol·licitud del Despatx Cremades & Calvo Sotelo per ampliar el termini de lliurament dels treballs que realitza per encàrrec de la Conferència Episcopal Espanyola.

En analitzar aquesta qüestió, els bisbes presents han manifestat el dolor pel dany causat per alguns membres de l’Església amb els abusos sexuals i reiteren la petició de perdó a les víctimes.

Així mateix, han manifestat el desig de treballar conjuntament en la reparació integral de les víctimes i aprofundir en els camins per a la seva protecció, el seu acompanyament i la prevenció dels abusos. 

Fan mal els abusos comesos a l’Església. Sorprèn també l’extrapolació que es fa de les dades obtingudes en una enquesta adjunta a l’informe. No corresponen a la veritat ni representen el conjunt de sacerdots i religiosos que treballen lleialment i amb entrega de la seva vida al servei del Regne.

Sobre l’informe del Defensor del Poble

Els  bisbes han valorat l’informe del Defensor del Poble, qui ha estat convidat a assistir a aquesta reunió de l’episcopat espanyol, però ha declinat participar-hi per motius personals. En aquest sentit han realitzat una primera aproximació al seu treball valorant, de manera especial, el testimoni recollit de les víctimes, la qual cosa permet situar les víctimes al centre. S’han considerat també valuoses les recomanacions proposades en aquest informe.

Partint d’aquesta realitat, l’Assemblea Plenària s’uneix a la petició del Defensor del Poble que urgeix l’Estat a posar en marxa les recomanacions que l’informe realitza a les diferents institucions, per assumir la seva responsabilitat en la tasca conjunta de posar fi a aquesta xacra que afecta tota la societat, com assenyala el mateix informe. Deixar de tenir en compte la magnitud del problema i la seva dimensió majoritàriament extraeclesial, suposa no afrontar les causes del problema i perpetuar-lo en el temps. A més, posar el focus exclusivament en la reparació de les víctimes de l’Església, discriminaria la majoria de les víctimes, que convertiria en víctimes de segona.

Sobre l’auditoria encarregada al despatx Cremades & Calvo-Sotelo

Pel que fa a l’auditoria encarregada al despatx Cremades & Calvo-Sotelo, els bisbes han escoltat la sol·licitud i la motivació per a l’ampliació del termini de la seva auditoria, que ha presentat el president del Despatx, Javier Cremades. L’Assemblea Plenària ha decidit posposar a la propera Assemblea de novembre la decisió sobre la comanda realitzada al despatx Cremades&Calvo Sotelo el mes de febrer de 2022.

Posada en marxa de les recomanacions rebudes

Pel que fa a les recomanacions proposades per l’informe del Defensor del Poble, els bisbes de l’Assemblea Plenària han constatat que, en bona mesura, són convergents amb altres propostes treballades a la CEE des de ja fa algun temps.

Els bisbes han decidit encarregar al Servei de Protecció de Menors de la CEE l’itinerari de l’aplicació de les recomanacions del Defensor del Poble, en relació amb les vies de reparació, prevenció i formació. Aquest itinerari serà ja implementat a la propera Assemblea Plenària de novembre.

Un problema que va més enllà de l’Església

Juntament amb la responsabilitat de l’Església en la qüestió dels abusos, per la qual membres d’aquesta Assemblea Plenària han demanat perdó, l’estudi del Defensor del Poble presenta una visió general del problema que va més enllà de l’Església: els abusos sexuals a menors són un problema social a què totes les institucions públiques i privades té el deure de donar resposta.

De tota manera, un sol caso d’abusos és intolerable. Fa anys que l’Església catòlica a Espanya treballa en posar fi a aquesta xacra i continuarà treballant en la mateixa línia, incorporant al seu esforç diari aquestes recomanacions. L’Església vol contribuir a erradicar els abusos sexuals a la infància no només a l’Església sinó a tota la societat i posa al servei de la seva trista experiència per fer-ho, amb esperit de col·laboració.

Altres informacions

En relació amb altres informacions, Mons. Joan Enric Vives ha informat els membres de la Plenària de la invitació cursada pel Dicasteri per al Clergat als membres de l’Assemblea Plenària per a una reunió de tots els membres de la Conferència Episcopal a Roma, el proper 28 de novembre. En aquesta reunió s’abordaran les conclusions del treball realitzat pels bisbes que van fer la visita als Seminaris d’Espanya, al començament d’aquest any.

 

Font: Conferència Episcopal Espanyola