Data: 17 d’octubre de 2019 

Amb el títol «Joan de Ca Piroi, d’Alcover a Andorra. Records i imatges d’un religiós que va ser príncep» aquest dimecres dia 16 d’octubre s’ha inaugurat al Museu d’Alcover, en el marc de la festa major, aquesta mostra sobre l’arquebisbe Joan Martí i Alanis, prevere de l’arxidiòcesi nascut al Milà l’any 1928 que va arribar a ser bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra (1970-2003). La mostra, que s’escau en el desè aniversari del seu traspàs, es podrà visitar fins al dia 15 de desembre.

L’acte d’inauguració, que va comptar amb l’assistència del Sr. Arquebisbe, es va iniciar amb uns breus parlaments a càrrec de la directora del Museu d’Alcover, Ester Magriñá; el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alcover, Josep M. Girona i el comissari de la mostra, Xavier Pete.

El comissari va explicar que «la mostra vol traçar un relat sobre l’essència del bisbe, el seu esperit humà i la seva petjada formidable des del Milà fins a Les Peces-Albinyana, passant pel Seminari de Tarragona i el Palau Episcopal de la Seu d’Urgell». Xavier Pete, en la seva intervenció, va qualificar l’arquebisbe Martí Alanis com un «home d’una gran saviesa humana, gran profunditat intel·lectual i amb una mentalitat molt avançada a l’època».

A més d’objectes personals i litúrgics, cartes manuscrites, fotografies i pintures de l’arquebisbe Joan Martí la mostra es complementa amb la projecció d’un audiovisual amb diverses persones de referència que ressegueixen la seva trajectòria vital.

La veu de l'església