Els bisbes han fet públic un document per recordar el Concili Provincial Tarraconense (CPT) celebrat el 1995 i per encoratjar les comunitats cristianes actuals: “Esperit, cap on guies les nostres esglésies? Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense del 1995”. El nou document conjunt dels bisbes catalans referma la validesa de les resolucions del Concili Tarraconense i alhora constata els grans canvis —eclesials, socials, humans i culturals— que s’han produït arreu del món i també al país.

El text té molt present les conseqüències de la pandèmia del coronavirus, que ha accelerat els canvis i obliga a repensar les accions i actituds. Els bisbes afirmen que “la necessària reconstrucció i els nous projectes que s’aniran elaborant ens han de trobar preparats per fer una contribució explícita com a deixebles de l’Evangeli de Jesús en qualsevol dels nivells d’actuació i dels camps d’acció que estiguin al nostre abast. Els cristians no podem inhibir-nos com si no tinguéssim res a dir”.

El Concili Provincial Tarraconense es va celebrar el 1995 amb una àmplia representació de laics, religiosos i clergat dels bisbats amb seu a Catalunya. Les resolucions aprovades són el punt culminant de la recepció del Vaticà II a Catalunya. Ara, el nou document enllaça amb el programa del papa Francesc recollit, entre altres, en els documents Evangelii gaudium, Laudato si i la recent encíclica sobre la fraternitat humana Fratelli tutti.

“Esperit, cap on guies les nostres esglésies?” recull les aportacions dels quatre temes en els que es van agrupar les resolucions del Concili Tarraconense i aprofundeix especialment en la centralitat de la Paraula de Déu en la vida de l’Església i en la sol·licitud pels pobres i marginats.

El text signat conjuntament per tots els bisbes de Catalunya es fa públic coincidint amb l’eucaristia de cloenda del vint-i-cinquè aniversari del Concili Tarraconense d’aquest dijous a la tarda a la catedral de Tarragona. La celebració s’havia ajornat des del juny de l’any passat i se celebra amb un aforament reduït i complint totes les mesures de prevenció sanitàries pertinents.

També s’emet en directe. La missa serà presidida per l’arquebisbe Joan Planellas, president de la Conferència Episcopal Tarraconense, i concelebrada amb els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya.