Data: 11 de juliol de 2021

Persecucions trepidants i intrigues d’espionatge han estat objecte de moltes pel·lícules en la histò­ria del cinema.

La nostra història, lamentablement, també està plena de persecucions de persones; persones que han estat i són perseguides en molts països, no pels seus actes, com a les pel·lícules, sinó per les seves creences.

Ajuda a l’Església Necessitada coneix bé aquesta realitat i recentment ha presentat el seu informe anual en què inclou dades molt preocupants sobre la situació de molts catòlics al món, persones que sovint viuen amb temor i són rebutjades per la seva fe. La tendència és cada vegada més alarmant, en un de cada tres països del món no es respecta la llibertat religiosa.

En algunes zones de les regions de l’Àfrica del Nord i d’Àsia occidental, ser catòlic pot ser motiu d’agressió per part dels més extremistes. En aquest context, alguns temples i llocs de pregària sovint són saquejats i destrossats, i els fidels assassinats. Aquesta crueltat no té explicació i, com a espectadors de la realitat, aquests actes ens haurien de sacsejar i estremir.

Al nostre país, afortunadament, ningú tem per la seva vida, però ser catòlic no està de moda i sovint causa sorpresa, estupor i cert rebuig. De fet, en molts col·legis públics es dificulta a les famílies l’accés a l’educació religiosa. Com diu el papa Francesc, hi ha una «persecució educada» que margina els creients només per ser-ho. Tenim molts prejudicis davant el que no coneixem bé de primera mà. Aquest desconeixement pot arribar a provocar discriminació o fòbia cap a les religions. En una societat plural com la nostra, la llibertat d’expressió permet comentaris sobre la religió, sempre que es respectin els sentiments del proïs­me, no alterin la convivència i no incitin a l’antisemitisme, la islamofòbia, la catolicofòbia o altres fòbies religioses. En aquest context, hem de dedicar esforços a denunciar i mirar de posar remei a aquestes fòbies, ja que la llibertat religiosa és un aspecte fonamental de la dignitat humana.

Jesús va saber acceptar i valorar les creences dels altres. Ho podem comprovar a l’Evangeli de Mateu (15,21-28). Gràcies a una dona cananea, Jesús es va adonar que també havia d’ajudar aquells que no compartien la mateixa fe. Així va succeir quan aquesta dona, que creia en altres déus, li va demanar que guarís la seva filla, petició davant la qual Jesús va dubtar per no pertànyer aquesta dona al poble jueu. Va dialogar amb ella i la va acceptar tal com era, amb les seves creences. Jesús ens dona una clau senzilla per apropar-nos als que no creuen ni pensen com nosaltres. Jesús ens convida a dialogar per conèixer els altres i respectar-los tal com són.

Benvolguts germans i germanes, tots hem de respectar el dret a la llibertat religiosa. És un valor que, entre tots, administracions públiques, societat civil, creients i no creients, hem de protegir. Construïm la pau, respectant la fe.