Data: 26 de febrer de 2023

El sant pare Francesc, com ja és habitual, a l’inici de la santa Quaresma fa arribar un missatge a tots els cristians. Aquest any ens parla de l’ascesi quaresmal unida al camí sinodal. Això manifesta que en el seu cor duu la inquietud pel Sínode de Bisbes de l’octubre dels anys 2023 i 2024 i la seva preparació en totes les diòcesis del món.

L’ascesi forma part de la vida del cristià, amb una insistència peculiar en el temps quaresmal. El significat del terme ascesi destaca dues característiques: esforç i mètode. No podem perdre de vista que l’existència cristina té un aspecte clau: la conquesta de la llibertat. I, com tota lluita, demana esforç i mètode per a aconseguir la meta proposada. Són adients per a corroborar aquesta afirmació les següents paraules de sant Pau: ¿No sabeu que a l’estadi, tots els corredors es llancen a la cursa, i només un s’emporta el premi? Correu bé, si voleu guanyar. L’atleta s’ha d’abstenir de moltes coses, i tot per guanyar-se una corona que es marceix el mateix dia, mentre que nosaltres n’hem de guanyar una que no es marcirà mai (1Co 9,24-25).

No està gaire de moda, l’ascesi, entre els fidels cristians. Molts no tenen ni noció del que és. Entre altres, es cau fàcilment a menysprear-la en nom de la caritat, com si fossin dues realitats incompatibles. En canvi, som testimonis de com, per exemple, els fidels musulmans sí que practiquen, d’una manera heroica, el dejuni propi del ramadà. La crida a la penitència que ens fa l’Església, en nom del Senyor —perquè tots necessitem fer penitència pels nostres pecats—, té unes concrecions: fer dejuni —només dos dies a l’any!— i abstenir-se de menjar carn el divendres, excepte quan aquest dia cau en una solemnitat, i encara, fora del temps de Quaresma, l’abstinència de carn es pot canviar per altres pràctiques de caritat i pregària. Lamentablement, aquesta crida maternal de l’Església és desconeguda o obviada per molts. Però, repeteixo, atesa la nostra condició de pecadors, necessitem fer penitència per a purificar-nos dels nostres pecats i per a reconquerir més i més llibertat en el nostre cor.

La santa Quaresma és un temps tot ell penitencial i l`hem d’aprofitar per a créixer més i més en el seguiment de Crist. «L’ascesi quaresmal és un compromís animat sempre per la gràcia, per a superar les nostres faltes de fe i les nostres resistències a seguir Jesús en el camí de la creu» (Missatge papal): Si algú vol venir amb mi, diu el Senyor, que és negui ell mateix, que prengui la meva creu i m’acompanyi (Mc 8,34).