La Comissió Permanent de la CEE es va reunir a Madrid els dies 28 i 29 de setembre. Van participar de la reunió l’Arquebisbe de Tarragona, el de Barcelona i el d’Urgell, i el Bisbe de Tortosa que són membres de la Comissió.

Solidaritat en el dolor amb els habitants de la Palma. Nota

Els Bisbes reunits a la Comissió Permanent de la CEE volem expressar la nostra proximitat als habitants de La Palma i a tots els canaris. De manera especial, manifestem la nostra solidaritat en el dolor amb les nombroses persones que han perdut sostre, terra i treball.

Desitgem també instar i donar suport a totes les iniciatives de les autoritats locals, autonòmiques i estatals per tal d’afavorir la reconstrucció de tot el que està sent destruït per l’erupció volcànica.

L’Església espanyola, unida més que mai a la diòcesi Nivariense, està ja oferint a través de Càritas ajuda personal i material i vol manifestar el seu compromís de seguir fent-ho en els propers mesos.

Moltes famílies han perdut gran part de béns que els vinculaven a la seva història personal i local, viuen en una angoixant incertesa sobre el seu futur i trepitgen “terres movedisses” en el present. La comunitat cristiana pot i vol oferir el vincle de la fe compartida, l’esperança que encoratja a recomençar i caminar de nou i l’ajuda fraterna per sostenir, consolar i acompanyar en aquest moment dramàtic per a tants “palmeros”. Demanem a la Mare de Déu de les Neus i a l’arcàngel Sant Miquel, patró de La Palma, que protegeixin i intercedeixin per tots els habitants d’aquesta estimada illa canària.

Informació sobre el procés sinodal

Un dels temes que es va tractar en la reunió de la Permanent fou la posada en marxa a l’Església a Espanya del procés sinodal que conclourà amb la propera Assemblea del Sínode dels Bisbes i que té com a tema “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió “. Aquesta Assemblea sinodal tindrà lloc a Roma a l’octubre de 2023, però el papa Francesc ha proposat treballar fins a aquesta data amb dues fases prèvies: una a les diòcesis i una altra a nivell continental.

La Fase diocesana començarà a cada diòcesi el cap de setmana del 16 i 17 d’octubre de 2021, una setmana després de l’obertura a Roma d’aquest camí sinodal, a càrrec del Sant Pare.

La Conferència Episcopal Espanyola servirà aquest procés en les diòcesis amb la creació d’un equip sinodal, que el 16 de setembre passat va mantenir ja la seva primera reunió. L’arquebisbe emèrit de Saragossa, Mons. Vicente Jiménez Zamora, ha rebut l’encàrrec de coordinar els treballs d’aquest equip que donarà suport a les diòcesis espanyoles en aquesta primera fase.

Mons. Jiménez Zamora ha traslladat a la Permanent la importància d’arribar amb aquest procés a escoltar tots els que formen l’Església, en qualsevol lloc i condició que es trobin. Així mateix, ha constatat l’empe que està tenint lloc a les diòcesis, el desig d’implicar-i de fer arribar el Sínode a cada parròquia, a cada comunitat en aquest temps previst pel papa Francesc per donar veu i escoltar tot el Poble de Déu.

Reunió de les Oficines de protecció de menors i prevenció d’abusos

El secretari general de la CEE, Mons. Lluís Argüello, va informar de la primera reunió de les oficines diocesanes o provincials de protecció de menors i prevenció d’abusos, que es va celebrar a Madrid el passat 15 de setembre. Aquesta trobada, de caràcter tècnic, va tenir lloc després de la creació, en la Plenària d’abril, d’un servei d’assessorament a la CEE per a aquestes oficines.

La reunió es va celebrar en un ambient eclesial profund, de comunió, participació i missió. Es va albirar la necessitat cada vegada més àmplia d’acollir tot tipus de persones que sol·liciten ajuda per abusos que han tingut lloc en altres àmbits.

La Comissió Permanent ha estudiat la formació d’un equip de persones a la Conferència que pugui ajudar i prestar els serveis que es demanin per part de les oficines diocesanes.

Celebració de la Trobada Mundial de les Famílies, en el marc de l’any de la família

Mons. Carlos Escribano va informar sobre el desenvolupament de l’any “Família Amoris Laetitia”, convocat pel Dicasteri per als Laics, Família i Vida a iniciativa del papa Francesc.

Aquest any que l’Església dedica de manera especial a les famílies es va obrir el passat 19 de març i es tancarà a Roma amb la Trobada Mundial de les Famílies (22-26 de juny de 2022) que se centrarà en el tema, “L’amor familiar: vocació i camí de santedat”. A la vista de les dificultats per arribar a Roma i poder participar en aquesta trobada, s’ha acollit la invitació de la Santa Seu per celebrar aquesta Trobada també a cada diòcesi i amb la possibilitat d’organitzar una Trobada d’àmbit nacional.

La CEE se suma a aquesta celebració i ha programat una setmana del matrimoni que tindrà lloc a mitjans de febrer de 2022. A més, la Subcomissió Episcopal per a la Família i Defensa de la vida edita cada mes uns materials per a viure aquesta proposta del Papa Francesc en família.

D’altra banda, Mons. Escribano va presentar també un esborrany del document “Orientacions per a la pastoral de la gent gran en el context actual”. Després del seu estudi per la Comissió Permanent, el text passarà a la Plenària de novembre.

En la redacció d’aquest document, segons es va acordar en la Plenària d’abril, treballa un equip coordinat per la Subcomissió Episcopal per la Família i Defensa de la vida. En formen part, la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social; el departament de Pastoral de la salut; CONFER; Fundació LARES; i el moviment Vida Creixent.

Posada en marxa de l’Oficina de projectes i estudis

El bisbe d’Àvila, Mons. José María Gil Tamayo, va presentar un projecte per a la posada en marxa d’un Comitè d’Estudis i Projectes de la CEE. La creació d’aquest Comitè és una de les activitats previstes en el pla d’acció de les orientacions pastorals “Fidels a l’enviament missioner”, presentat recentment, que es va aprovar en la Plenària d’abril de 2021.

La proposta presentada, després de ser enriquida en el diàleg de la Permanent, es presentarà a la Plenària de novembre.

Altres informacions

Els bisbes espanyols peregrinaran a Santiago de Compostel·la el proper 19 de novembre, últim dia de l’Assemblea Plenària, amb motiu de l’Any Jubilar Compostel·là.

També van conèixer els membres de la Permanent els preparatius de la visita “Ad Limina Apostolorum” de l’episcopat espanyol. En aquesta ocasió es farà en quatre grups, entre desembre de 2021 i gener de 2022, distribuïts per províncies eclesiàstiques.

A més, la Comissió Permanent va revisar, abans del seu pas a la Plenària, les modificacions dels reglaments de la Conferència Episcopal Espanyola.

En el capítol econòmic, es va donar el vistiplau, també per a la seva aprovació a la Plenària, per a la proposta de constitució i distribució de Fons Comú Interdiocesà per a l’any 2022 i als pressupostos per a l’any 2022 de la Conferència Episcopal Espanyola i dels organismes que en depenen.

La Comissió Permanent va aprovar el temari de la propera Assemblea Plenària que tindrà lloc del 15 al 19 de novembre. També es va dialogar sobre diversos assumptes de seguiment i van rebre informació sobre l’estat actual d’Absis (TRECETV i COPE).

Nomenaments

La Comissió Permanent va realitzar els següents nomenaments:

Francisco Romero Galván, sacerdot de l’arxidiòcesi de Mèrida-Badajoz, com a director del secretariat de la Comissió Episcopal per a la Evangelització, Catequesi i Catecumenat.

Francisco Juan Martínez Rojas, sacerdot de la diòcesi de Jaén, president de l’Associació d’Arxivers de l’Església a Espanya.

María Dolores Megina Navarro, laica de la diòcesi de Jaén, com a presidenta general de la “Germanor Obrera d’Acció Catòlica” (HOAC).

Juan Antonio de la Purificació Muñoz, laic de l’arxidiòcesi de Madrid, com a president de l’Associació “PROMOCIÓ EKUMENE” de l’Obra Missionera Ekumene.

Rosario del Carmen Cases Aldeguer, laica de la diòcesi d’Albacete, reelegida presidenta de l’Associació “OBRA MISSIONERA EKUMENE”.