La 21a reunió anual de la Coordinadora dels bisbes de Terra Santa (Holy Land Coordination), se celebra de manera virtual, a causa de la situació de la pandèmia, a través de diverses conferències en streaming que tindran lloc entre el dissabte 16 i el dimecres 20 de gener de 2021.

En aquesta ocasió hi estaran representades les Conferències Episcopals d’Estats Units, Canadà, Anglaterra i Gal·les, França, Alemanya, Irlanda, Escòcia, Itàlia, Espanya, els Països Nòrdics, Sud-Àfrica, Suïssa, Portugal, així com el Consell de Conferències Episcopals d’Europa (CCEE) i la Comissió de les Conferències Episcopals d’Europa (COMECE). S’espera que hi participin 15 bisbes, entre ells, Mons. Joan-Enric Vives Sicília, Arquebisbe d’Urgell, en representació de la Conferència Episcopal Espanyola. També estan representades en aquesta trobada diverses Organitzacions catòliques.

L’objectiu de la trobada és donar suport a l’Església de Terra Santa a través de “l’oració i el pelegrinatge”. Es realitza també una tasca de sensibilització sobre els cristians de Terra Santa, que els bisbes porten a terme, una vegada que tornen als seus respectius països, amb els seus governs, ambaixadors, mitjans de comunicació i l’opinió pública.

La reunió comença el dissabte 16 de gener, amb la intervenció on line de Sami El-Yousef, director general del Patriarcat Llatí de Jerusalem, qui donarà una visió general de la situació actual a Terra Santa i de com la pandèmia ha afectat la comunitat cristiana. Diumenge 17 assistiran a l’eucaristia en directe des de la parròquia del Patriarcat Llatí a Jerusalem.

Dilluns, 18 de gener, el Patriarca S.B. Pierbattista Pizzaballa, nou Patriarca Llatí de Jerusalem, i el Nunci Apostòlic d’Israel i Xipre, l’arquebisbe Leopoldo Girelli, oferiran conferències virtuals als bisbes participants sobre l’actual situació a la zona. La reunió és clau en el context de la situació de la pandèmia pel Covid-19. Molts cristians s’han vist afectats perquè les seves professions estan lligades al turisme i als pelegrinatges.

La Coordinadora de Bisbes de Terra Santa tindrà una trobada virtual amb els membres de la comunitat cristiana de Gaza el dimarts 19 de gener i l’últim dia, el dimecres 20, se centrarà en el paper de l’educació i els joves a Israel i a Palestina.

Una part important de cada reunió de la Coordinadora (Holy Land Coordination) és la celebració de la missa dominical amb la comunitat local. Encara que aquest any no es podrà celebrar de manera presencial, els bisbes membres participaran en diverses misses transmeses en directe des de Palestina i Jordània.

El pelegrinatge era cada any un dels aspectes més rellevants d’aquesta reunió. Els bisbes visitaven les comunitats catòliques, reunint-se a més amb membres de la comunitat i amb figures polítiques locals, a més de mantenir reunions amb persones involucrades en projectes particulars. Així mateix, quan ha estat possible, han estat en contacte durant el viatge amb representants d’altres confessions cristianes i altres religions, generalment jueus, musulmans i drusos.

Els bisbes, que es fan presents cada any, busquen amb la seva presència recordar que les comunitats cristianes presents a Terra Santa són “pedres vives” i que no són oblidades pels seus germans i germanes d’arreu del món. La Declaració final tindrà en compte sobretot les reflexions diàries dels bisbes.

Aquests són els Bisbes participants a la reunió virtual, por ordre alfabètic:

Mons. Udo Bentz,  bisbe auxiliar de Mainz (Alemanya)

Mons. Stephen Brislin, arquebisbe de Ciutat del Cap (Sud-Àfrica)

Mons. Christopher Chessun, bisbe de Southwark (bisbe de l’Església d’Anglaterra)

Mons. Michel Dubost, bisbe emèrit d’Évry-Corbeil-Essonnes (França)

Mons. Lionel Gendron, bisbe emèrit de  Saint-Jean Longueuil (Canadà)

Mons. Nicholas Hudson, obispo auxiliar de Westminster (Anglaterra i Gal·les) COMECE.

Mons. Patrick Kelly, arquebisbe emèrit de Liverpool (Anglaterra i Gal·les)

Mons. William Kenney, bisbe auxiliar de Birmingham (Anglaterra i Gal·les) Mons. Declan Lang, bisbe de Clifton (Anglaterra i Gal·les)

Mons. Alan McGuckian, bisbe de Raphoe (Irlanda)

Mons. David Malloy, bisbe de Rockford (Estats Units)

Mons. William Nolan, bisbe de Galloway (Escòcia)

Mons. Raymond Poisson,  bisbe de  Mont-Laurier (Canadà)

Mons. Noel Treanor , bisbe de  Down and Connor (Irlanda)

Mons. Joan-Enric Vives Sicília, arquebisbe d’Urgell (Espanya i Andorra)

També assistiran a les conferències i actes programats on line representants d’altres organismes dels països mencionats així com de la COMECE i CCEE d’Europa i directores de Comunicació de las Conferències Episcopals participants. En el cas d’Espanya el Rv. José Gabriel Vera Beorlegui.