Data: 12 de febrer de 2023

Aquest diumenge és una mica diferent als habituals. Avui, a les parròquies i centres de culte del nostre país té lloc la col·lecta amb motiu de la Jornada de Mans Unides. I, a més a més, a la ciutat de Barcelona estem de festa, ja que la celebració del dia del Senyor, diumenge, coincideix amb la solemnitat de Santa Eulàlia, patrona de la nostra ciutat. Avui, com cada 12 de febrer, la cripta de la Catedral de Barcelona serà visitada per molts fidels devots de santa Eulàlia, perquè allí reposen les seves despulles.

Us podeu preguntar: ¿però la patrona de Barcelona no és la Mare de Déu de la Mercè? Doncs sí, però ho és a partir del segle XVII, ja que fins aquella data només ho era santa Eulàlia. Va ser gràcies a la intervenció de la Mare de Déu de la Mercè, amb motiu d’una plaga, que la ciutat de Barcelona la va acollir com a copatrona conjuntament amb santa Eulàlia. Per tant, a Barcelona tenim dues patrones.

La celebració de santa Eulàlia té la categoria de «solemnitat», que és la més alta, i per això passa pel davant de la celebració litúrgica del mateix diumenge. Avui, doncs, les comunitats cristianes de la nostra ciutat –i no les de la resta de la diòcesi– celebren l’Eucaristia amb els textos de la missa de la nostra patrona.

L’etimologia grega del nom d’Eulàlia –format pel prefix eu, és a dir, bo o bona, i pel verb laleo, és a dir, parlar–, ha donat a la nostra patrona el sobrenom de «la ben parlada». Hi ha moltes tradicions populars sobre santa Eulàlia, però el que ens ha quedat gravat és el terrible martiri que va patir per no renunciar a la seva fe, quan només era una adolescent de tretze anys. Entorn de l’any 304, a causa de les ordres de persecució dels cristians decretades per l’emperador Dioclecià, va ser empresonada, condemnada i martiritzada fins a la mort.

Carrers d’alguns pobles i ciutats de Catalunya reten homenatge a aquesta santa. A Barcelona, per exemple, el carrer de Santa Eulàlia, que limita amb l’Hospitalet de Llobregat i que justament ens condueix a la parròquia de santa Eulàlia de Provençana. També al centre de Barcelona, a l’antic barri jueu, hi trobem un altre exemple, la baixada de Santa Eulàlia, on la santa va patir algunes de les terribles tortures.

Diuen que el que caracteritzava santa Eulàlia era la seva gran generositat cap als altres i el seu tarannà solidari, especialment cap als pobres. Una actitud lloable que ens omple de joia i que també volem ressaltar especialment avui, en el context d’una jornada solidària com és la celebració de la campanya contra la fam al món, a favor de Mans Unides. Una jornada per recordar la generositat de la nostra patrona i la necessitat de col·laborar en projectes solidaris per un món millor i més humà, que ajudin a frenar les desigualtats.

Benvolguts germans i germanes, acabo amb el text de la pregària de la missa de santa Eulàlia que diu així: «Vós, Senyor, que heu volgut que la sang dels màrtirs fecundés les primeres llavors de la predicació evangèlica sembrades a la nostra terra, feu que, els qui avui celebrem amb alegria el martiri de la verge santa Eulàlia, ens gloriem sempre de ser cristians i perseverem fins a la mort ferms en la fe. Per nostre Senyor Jesucrist.»

Déu vulgui que siguem, com la nostra patrona, sembradors de la Bona Notícia de Jesús en el nostre entorn.