Data: 31 de desembre de 2023

Enmig de les festes de Nadal, en l’Octava de Nadal encara, i celebrant, per tant, el naixement del Senyor, ens disposem a començar un nou any, i ho fem avui amb la festa de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep, i demà, cap d’any, amb la solemnitat de Santa Maria Mare de Déu.

El primer dia de l’any celebrem la festa solemne de Maria, Mare de Déu. Aquest títol se li va atribuir oficialment a Maria al concili d’Efes, l’any 431, encara que ja s’havia consolidat en la devoció del poble cristià des del segle III considerant que essent la Mare de Jesús el Fill de Déu, que és Déu, és també la Mare de Déu. I totes les gràcies de les quals va ser plena li foren atorgades perquè havia estat escollida per ser Mare de Déu.

Va ser el Papa Sant Pau VI qui va posar la festa de Maria com a Mare de Déu en el primer dia de l’any, per començar l’any sota la protecció maternal de Maria. I dedicant a la vegada aquest dia a pregar per la pau, instituint així la Jornada Mundial de la Pau. I ja podem veure que si anteriorment era necessari pregar per la pau, ara no ho és certament menys.

Però totes aquestes festes centren la nostra atenció en el misteri de l’Encarnació, Déu que s’ha fet home. Déu, el creador de l’univers, ha vingut a aquest univers seu i, al sotmetre’s a l’espai i el temps creats per Ell, ha santificat l’espai i el temps. Començarem, doncs, un nou any i ho hem de fer contemplant el misteri d’un Déu que és amor i que ha assumit una carn com la nostra, que s’ha compromès amb nosaltres, que ha fet present el seu Regne en el món. Això vol dir que, encara que de vegades ens ho pugui semblar, no ens ha deixat sols, que no estem sols. Vol dir que Ell ha entrat en el temps i l’ha santificat amb la seva presència perquè ens estima.

Però no n’hi ha prou amb desitjar-nos un “bon any”, o en dedicar aquest dia primer de l’any a pregar per la pau. Ens hem de preguntar què podem fer nosaltres per la pau, què podem i què hauríem de fer perquè aquest any que comença sigui millor, sigui per a tots un bon any. Perquè depèn en part de nosaltres que hi hagi més pau, depènde nosaltres que el món sigui millor. I, no ho dubtem, si nosaltres som cada dia millors, el món serà també cada dia millor.

Que Santa Maria, Mare de Déu i també mare nostra, ens acompanyi i ens guardi a tots en aquest any que comencem.