Data: 21 de novembre de 2021

Amb la celebració d’avui, la solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món, s’acaba l’any litúrgic, que ha estat centrat en l’Evangeli segons sant Marc. El diumenge vinent iniciem el temps d’Advent i amb ell un nou cicle de lectures per a la celebració de l’Eucaristia dominical, el cicle C, que està centrat en l’Evangeli segons sant Lluc, considerat com «l’escriptor de la mansuetud de Crist».

La mansuetud de Crist és també present en la lectura de l’Evangeli segons sant Joan d’aquest diumenge (Jn 18,33b-37). El Senyor, indefens i inerme davant Pilat, proclama la seva reialesa: «Tu ho dius: jo soc rei» (Jn 18,37). La paradoxa no pot ser més forta: Jesucrist, humiliat i lliurat a la voluntat de Pilat, que pot disposar de la seva vida i de la seva mort, proclama la seva condició de rei. I aquesta reialesa no es pot comparar amb cap reialesa d’aquest món, ja que el Regne que ell proclama i porta no és d’aquí ni com els d’aquí. És la reialesa de l’amor, com diu el prefaci de la missa d’avui, és la reialesa fonamentada en la veritat de Déu, que és amor (cf. 1Jn 4,8).

Jesús, fins a l’hora de la seva Passió, no proclama la seva reialesa. En aquest moment ja no importen els malentesos que ell ha volgut evitar (cf. Jn 6,15). Pilat no la comprendrà, però la veritat que Jesús ve a testimoniar fins a la Creu és la veritat del Déu Trinitat: la del Pare que ha lliurat el Fill per la salvació del món, en l’amor de l’Esperit Sant. Així ha estimat Déu el món, com havia dit Jesús en la seva trobada nocturna amb el distingit jueu Nicodem.

Tres circumstàncies acompanyen aquest diumenge. Avui és el dia que s’escau la celebració de la XXXVI Jornada Mundial de la Joventut, (JMJ 2021) a totes les Esglésies locals. Us convido a llegir el missatge del Papa per a aquesta Jornada amb el lema: «Aixeca’t! Et faig testimoni de tot el que has vist» (cf. Ac 26,16)

La segona circumstància és que, des del passat octubre i fins a l’agost de l’any vinent, estem treballant la fase diocesana del Sínode que el Sant Pare ha convocat per a tota l’Església. Serà un treball diocesà de consulta al Poble de Déu, centrat en un lema que orienta aquest camí: «Per una Església sinodal: comunió, participació i missió». Respondre-hi ens demana l’esforç d’escoltar-nos els uns als altres a la llum de l’Esperit Sant.

El tercer fet és que diumenge vinent iniciem el darrer objectiu del nostre Pla Pastoral: el discerniment. Aquest nou eix ens ajudarà a escoltar l’Esperit i a ser fidels a la missió que Déu ens ha encomanat. L’entomarem després d’haver treballat els eixos de la fraternitat, dels joves i dels pobres.

Benvolguts germans i germanes, no ens aturem, seguim endavant, acollim la llavor del Regne de Déu i treballem perquè continuï donant fruit abundant.