Data: 7 de maig de 2023

Acabem d’encetar el mes de maig, el qual, per a la pietat cristiana, és un temps especialment marià. La devoció a la Mare de Déu sempre ha acompanyat el poble fidel. De fet, quan la devoció tendra i amorosa a Maria perd la seva vivacitat, tot indica que la fe cristiana s’està afeblint entre el poble. Tot i això, l’estima a la Verge Maria continua essent per a molts un lligam al misteri de Déu que resta, malgrat els dubtes i les incerteses, com una brasa sota la cendra.

En moltes poblacions, en totes les comarques Maria és present en els seus santuaris, capelles, ermites, esglésies, prenent noms diferents, però sempre essent la mateixa: Maria de Natzaret, la Mare de Jesús, el Fill de Déu. En totes cada una d’aquestes advocacions hi ha la presència de la benaurada Verge Maria que vetlla per la humanitat, com a mare atenta a les necessitats dels seus fills. Són tantes les advocacions marianes, entre nosaltres i per tota la geografia de la cristiandat, com és múltiple la diversitat de llocs, de cultures, de costums, de llengües, de moments de la història. Totes les advocacions són dignes de respecte i fins i tot d’admiració. Per això, ens dol molt que es faci mofa i escarni, fent un mal ús de la llibertat d’expressió, d’una advocació mariana, amb tot el que aquesta representa d’estimació i veneració.

A la nostra diòcesi hi ha moltíssimes expressions de devoció mariana. Solament esmentaré aquelles que en els pròxims mesos tenen celebracions commemoratives: la Mare de Déu de la Gleva, en el centenari de la coronació canònica de la imatge; la Mare de Déu de Joncadella, en el setanta-cinquè aniversari de la seva entronització; la Mare de Déu de Rocaprevera, en el centenari de l’edificació del santuari; sense oblidar que també s’acompleixen els vuit-cents anys de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, essent ella patrona del nostre bisbat. Totes aquestes advocacions tenen l’estima de moltíssimes persones i amb goig es faran mostres de veneració envers santa Maria. De fet, serà molta la densitat de devoció mariana en aquests llocs. No hem de deixar, doncs, que es perdin, amb el que significa d’oportunitat de gràcia i de vida cristiana, aquestes commemoracions. La religiositat popular, ben acompanyada de litúrgia autèntica i viva, de catequesi mariana adequada, d’atenció a les persones en les seves necessitats, és una oportunitat evangelitzadora que no es pot menysprear mai. La força maternal de Maria, present sempre i en tot lloc, és capaç d’arribar al cor de moltes persones.