Data: 11 de setembre de 2022
Enmig d’una societat molt plural, les nostres comunitats són generalment molt modestes, petites en nombre i amb escassos mitjans. Els cristians estem passant a ser una minoria a les societats occidentals. Això no ens ha d’espantar. El cristianisme ha estat viscut de moltes maneres al llarg de la història. Al començament van ser només un petit grup al mig d’un vast imperi. Després van venir altres èpoques d’expansió i fins i tot d’imposició i de domini en algunes societats. La manera de viure l’Evangeli canviarà sens dubte, però el nucli roman inalterable. Això requereix ser flexible i no aferrar-nos a models passats de vivència del cristianisme, a posicions arcaiques pròpies d’altres moments.
La crisi de fe actual conduirà a una Església més petita i també més purificada. Segurament no podrà mantenir gaires de les estructures que ha creat; fins i tot haurà de desprendre’s d’obres i institucions que ha aixecat al llarg dels segles. Serà una Església més pobra, més simple. Potser aleshores aquesta petita comunitat sigui més significativa per al nostre món, perquè anirà menys carregada de privilegis i serà molt més lliure. Allò essencial serà sempre viure amb profunditat la fe, ser veritablement homes i dones de Déu, que parlen d’Ell des de la seva pobresa, recolzats en una forta experiència. En el futur ja no serà possible ésser cristià per conveniència, per contagi de la massa o per comoditat.
Els cristians serem minoria a les societats del futur. Però, amb l’ajuda de la gràcia, podem esdevenir una minoria significativa, que interpel·li la societat amb la proposta d’un nou ordre de coses. Una Església en minoria pot ser una ocasió per créixer en autenticitat i fidelitat a l’Evangeli. El papa Benet va parlar de que “l’Església catòlica s’ha de comprendre com a minoria creativa”, que és capaç de transformar la societat, perquè “té en una herència de valors que no són una cosa del passat, sinó una realitat molt viva i actual” (26-9-2019). Encara que siguem una Església en minoria, som conscients que tenim a les nostres mans alguna cosa nova, un missatge capaç de recrear la civilització actual, rescatant-la de la decadència. Quan una minoria és creativa actua com a llevat a la massa, impedint el deteriorament i degradació de la societat. L´Església ha de ser una minoria transformadora.
Comentant aquesta idea, el papa Francesc deia: “El papa Benet va ser un profeta d’aquesta Església del futur, una Església que es farà més petita, perdrà molts privilegis, serà més humil i autèntica i trobarà energia per allò essencial. Serà una Església més espiritual, més pobra i menys política: una Església dels petits” (3-4-2022). I afegia que no hem d’oblidar mai que la vocació de l’Església “no són els números. És evangelitzar. La joia de l’Església és evangelitzar. El veritable problema no és que en siguem pocs, en definitiva, sinó que l’Església evangelitzi”. No ens cansem ni ens desanimem. Tenim un tresor immens a les nostres mans, que és Crist. No desistim de buscar camins perquè arribi a moltes persones la gràcia de creure-hi.
(De la conferència “Creure en Jesucrist en una societat plural”)