Data: 19 de novembre de 2023

Aquest diumenge celebrem la VII Jornada Mundial dels Pobres. En aquesta Jornada, el papa Francesc ens demana que siguem bons samaritans, que acollim amb amor tots aquells que la vida ha deixat a la vora del camí. Avui l´Església ens recorda la importància de comprometre’ns amb els més vulnerables i de ser, com Jesús, bona notícia per als pobres.

Al missatge d’aquest any, el Papa ens proposa que meditem un passatge d’un dels llibres més bells i profunds de l’Antic Testament: el Llibre de Tobit. La lectura d’aquest llibre ens ajudarà a mantenir viva l’esperança enmig de les dificultats de la vida.

El capítol quart del Llibre de Tobit comença amb una escena commovedora. Tobit, un ancià venerable, està acomiadant el seu fill Tobies, que està a punt d’emprendre un llarg viatge. L’ancià tem que potser ja no tornarà a veure el seu fill. Per això, li dirigeix ​​unes paraules, que avui ens ajudaran a viure aquesta Jornada.

Tobit explica al seu fill que ha estat compromès tota la vida amb els pobres. Des de jove s’ha dedicat a donar almoina i a compartir el seu pa amb els que passaven gana. També ha procurat que els pobres que havien mort tinguessin un funeral digne. És per això que aconsella el seu fill i li diu: «No apartis el teu rostre del pobre» (cf Tb 4,7). Aquest és el verset escollit pel Sant Pare per al lema d’aquest any.

El compromís de Tobit amb els més pobres el va portar a conflictes continus amb les autoritats de l’època. Va ser perseguit i va perdre els seus béns. No obstant això, la seva situació de pobresa no el va acovardir, sinó que el va ajudar a comprendre més la situació dels empobrits que vivien al seu costat. I és que sovint quan descobrim les nostres fragilitats podem ser més sensibles als patiments aliens.

El Llibre de Tobit ens proposa que ajudem els més necessitats amb gestos senzills i concrets. Els pobres són els nostres germans. Estem cridats a escoltar-los, a acollir-los i a descobrir la saviesa que Déu ens comunica a través seu (cf. Evangelii gaudium, 198).

Diu el papa Francesc que «la crida al benestar puja cada cop més de volum, mentre les veus dels qui viuen en la pobresa se silencien» (N.4). Segons Càritas, a Espanya hi ha al voltant d’11 milions de persones que viuen en situació d’exclusió social (un 23,4% de la població). A la nostra diòcesi, la situació és encara més greu, ja que un 32% dels nostres germans (885.000 persones) es troben en aquesta terrible situació. No podem silenciar ni ser indiferents al clam de tants germans que demanen el nostre suport i la nostra solidaritat.

Benvolguts germans i germanes, demanem al Senyor que continuï tocant els nostres cors i ens faci sentir que donar ens omple encara més que rebre. Confiem a Déu totes les institucions i persones que estan al servei dels necessitats. Siguem, amb ajuda del Senyor, la bona llavor a la qual es refereix l’Evangeli. Siguem la bona notícia de Jesús per als més pobres i necessitats, sobretot per als qui han perdut l’esperança.