Data: 30 de maig de 2021

Avui celebrem amb alegria la solemnitat de la Santíssima Trinitat. Aquest és el terme que fem servir els cristians per referir-nos a Déu. El Déu que ens revela Jesucrist és un misteri de comunió en què habiten tres persones (Pare, Fill i Esperit Sant), que comparteixen la mateixa naturalesa divina. Avui, l’Església ens recorda que Déu, en la seva intimitat més profunda, és una comunitat de vida i amor, una família que s’estima.

Fa algunes setmanes, ens van impressionar les imatges dels estralls de la pandèmia a l’Índia. Vèiem la desesperació de moltes famílies que no trobaven cap llit lliure en un hospital, i les dificultats de moltes persones per accedir a una bombona d’oxigen.

A Espanya, també han estat visibles els efectes de la pandèmia, l’atur ha augmentat considerablement, afecta ja gairebé quatre milions de persones, a més dels ERTO, de futur incert. Els primers a patir l’aturada de l’economia han estat els 8,5 milions de persones que ja es trobaven en situació d’exclusió social abans de la pandèmia. Com sempre, els que pateixen més les crisis són els més desfavorits, els que tenen menys oportunitats per accedir als serveis bàsics: els refugiats, els migrants en situació irregular, les víctimes del tràfic de persones, entre d’altres.

Davant d’aquesta realitat moltes persones s’han preguntat on és Déu. ¿Déu és realment el Déu de l’amor? En el Llibre de Job es plantegen aquestes preguntes. Job sent que Déu l’ha abandonat i li sembla que Déu calla davant del seu patiment. Però, al final, Job descobreix que Déu no l’ha abandonat mai. Malgrat les situacions adverses, cal tenir present que Déu Trinitat no deixa mai de trucar-nos a la porta del cor per transformar la nostra existència.

Deixem que la Santíssima Trinitat entri en la nostra vida. Si ho fem així, veurem com el Pare ens acull als seus braços i ens ensenya a viure com persones noves. Ens adonarem que el Fill vol salvar-nos i obrir-nos el cor per abraçar els crucificats del nostre món. Veurem com l’Esperit fa possible la fraternitat i desperta la nostra creativitat per trobar solucions, avançar i sortir de les crisis.

Caminem en companyia de la Trinitat per veure el món amb la seva mirada. A semblança de Déu, som també éssers relacionals i estem cridats a la comunió, a treballar units pel bé comú de tota la societat, a sumar esforços i a oblidar-nos d’interessos particulars.

Preguem a la Santíssima Trinitat perquè ajudi els nostres governants a promoure les reformes necessàries per afrontar aquesta crisi. Uns canvis que, com bé sabem, comencen per cada un de nosaltres: no hi ha canvi social sense una conversió prèvia i una transformació personal. Siguem misericordiosos i trobarem Déu: Ubi caritas et amor, Deus ibi est

Benvolguts germans i germanes, que Maria, estança de la Trinitat, ens ensenyi a ser compassius com el Pare, a lliurar la nostra vida com el Fill i a ser creatius com l’Esperit Sant.