Els diaques permanents de les Diòcesis espanyoles van tancar l’Any de sant Josep dedicant la trobada anual a la figura d’aquest Sant. Just en vigílies de la seva clausura, el 8 de desembre, els diaques es van reunir a Madrid, del 4 al 7 de desembre, amb el tema central, “El cor diaconal de sant Josep”.

Organitzava la trobada el Departament per al diaconat permanent de la Comissió Episcopal per al Clergat i els Seminaris. En aquestes jornades també s’abordà un altre tema d’actualitat a l’Església, el Sínode, que a l’octubre va començar el seu camí a la fase diocesana i conclourà l’octubre del 2023 a l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels bisbes a Roma.

Sant Josep i el Sínode, temes de la trobada de diaques permanents

A la tarda del dissabte, dia 4 de desembre, va tenir lloc l’acte de presentació i la salutació als participants. Es comptà amb les intervencions del president de la Comissió Episcopal per al Clergat i Seminaris; Mons. Joan-Enric Vives; el president de la Subcomissió Episcopal de Seminaris, Mons. Jesús Vidal i el bisbe responsable del departament per al diaconat permanent, Mons. Francisco Cerro, arquebisbe de Toledo. El títol de les jornades, “El cor diaconal de sant Josep” va ser el tema de tres de les quatre ponències programades. El director del secretariat de la Comissió Episcopal per al Clergat i Seminaris, Juan Carlos Mateos, parlà, a la primera ponència, dissabte a la tarda, de “La filiació de sant Josep i la nostra: fills en el Fill”. I el diumenge a la tarda, de la “La paternitat de sant Josep i la diaconal”. Diumenge al matí, el diaca permanent Pedro Jara i la seva dona, Lourdes Manzano, van parlar sobre “L’esponsalitat de sant Josep i la dels diaques”. Dilluns a la tarda, Mons. Francisco Cerro oferí la quarta ponència, «La dimensió sinodal del ministeri diaconal». A més, el Vademecum que s’ha editat com un dels materials preparatoris del Sínode, es va tractar a les reunions de grup d’aquella tarda.

El programa es completà amb una trobada-col·loqui amb l’arquebisbe de Madrid i vicepresident de la CEE, el Cardenal Carlos Osoro Sierra, diumenge a les 19.00 hores. A més, hi hagué temps per a conèixer alguns testimonis pastorals de diaques permanents; dialogar amb els ponents; alguna visita guiada per Madrid, i compartir els àpats i alguna projecció de cinema.