Data: 31 de juliol de 2022

En el període estival tot és vida i moviment. Certament és així i aquest any, després d’un lapse de temps de mobilitat controlada, ens movem agraïts més que mai. Esperem amb delit aquesta estació de l’any per fer plans, per fer coses significatives que ens omplin. Des de segles, i ho hem pogut veure les darreres dècades, moltes persones, però especialment molts joves, s’han marcat una fita entranyable a l’estiu: fer el camí de Sant Jaume.

Aquest any del 3 al 7 d’agost, se celebrarà a Santiago de Compostela el Pelegrinatge Europeu de Joves. Una riuada de joves pelegrins provinents d’arreu d’Europa, especialment d’Espanya i Portugal, faran camí des de diferents punts i arribaran fins al sepulcre de l’apòstol Sant Jaume. Ho faran moguts per la fe, per la recerca del sentit de la vida o per l’aventura. És un camí preciós, però a la vegada molt exigent. Malgrat el cansament, el mal de peus i cames, s’aixecaran i continuaran, encoratjats pel lema d’enguany: «Jove, aixeca’t i sigues testimoni. L’apòstol Jaume t’espera». Aquest lema ens recorda la possibilitat de posar-nos en camí sempre, un camí marcat per l’esperança, obert a nous reptes que ens ajudi a trobar-nos amb nosaltres mateixos, amb els nostres germans i amb Déu.

Aquesta iniciativa, organitzada per la Subcomissió de Joventut i Infància de la Conferència Episcopal Espanyola, conjuntament amb l’arxidiòcesi de Santiago de Compostela, estava programada per a l’estiu passat, però la pandèmia va obligar a traslladar-la a l’agost d’aquest any. De fet, l’Any Sant Compostel·là de 2021 s’ha perllongat fins al 31 de desembre de 2022. Aquesta mesura permet que els pelegrins que arribin a Compostela durant aquest any puguin rebre les gràcies de l’Any Sant Jacobeu.

Sant Jaume, un dels primers màrtirs cristians, és patró de les terres d’Espanya i en molts pobles i ciutats hi trobem la seva petja.  A Catalunya hi ha moltes tradicions locals que s’hi refereixen. A Barcelona, la plaça de Sant Jaume acull la seu de les principals institucions del govern autonòmic i municipal. Segons recull la tradició, es diu que abans hi havia una església, construïda sobre el lloc on l’Apòstol va predicar.

Des de l’edat mitjana, Santiago de Compostela ha esdevingut un lloc  emblemàtic per als pelegrins no només d’Europa, sinó també del món sencer. Som homes i dones en camí, aquesta condició la portem al nostre ADN, per això ens sentim cridats a viure aquestes experiències, que són a la vegada socials, personals i espirituals.

Benvolguts germans i germanes, desitjo que tots els joves pelegrins que enguany emprenguin aquest camí puguin viure també una experiència de convivència, de reflexió profunda i de vivència de fe a la ciutat de l’apòstol. ¡Que Déu els beneeixi i els guardi! Molt bon camí!