Data: 19 de juliol de 2020

La gran família de l’Església ha fet públics els seus números. És un fet que ja és habitual des de fa vuit anys. És un exercici de transparència davant de totes les persones que col·laboren en el desenvolupament de la missió de l’Església i davant de tots els ciutadans del nostre país.

És bo saber i mostrar el que un fa amb els recursos que rep. És convenient i és saludable retre comptes de la tasca realitzada en cada exercici. Ens ajuda a tots. Us animo a accedir al resum de l’informe elaborat per la consultora internacional PriceWaterhouseCoopers (PWC) que trobareu publicat al lloc web de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).

L’Església ha rebut del mateix Jesucrist un encàrrec preciós. Som portadors d’una realitat que ens sobrepassa. Sí, en efecte, com diu sant Pau, portem el misteri de Déu en gerres de terrissa (cf. 2Co 4, 7).

Ja sabem que som imperfectes, que ensopeguem fàcilment amb la mateixa pedra, que no sempre som coherents amb el testimoni que hem rebut de Jesucrist; però, tot i això, no perdem l’esperança ni les ganes de seguir sent fràgils instruments de Déu al servei de la humanitat.

Hem acollit amb gran fe i amor la invitació de Jesucrist a anunciar l’esperança que brolla de l’Evangeli, a oferir al món un camí exigent, però que és capaç de donar sentit ple a l’existència d’una persona. Déu ens ofereix acollir el seu amor, descobrir la nostra condició de fills i filles estimats. I, si som fills, aleshores, cadascun de nosaltres som germans. Per tot això, els catòlics som cridats a ser transmissors d’esperança i generadors de cohesió social al món i, de manera particular, en el nostre país, afligit pels efectes d’una pandèmia que està provocant una profunda crisi social i econòmica.

La gran família que és l’Església, a més d’anunciar Jesucrist i convidar a la trobada personal i comunitària amb Ell, fa una gran labor social a peu de carrer. En l’última dècada, els centres socioassistencials gestionats per l’Església han augmentat un 71%. De fet, segons indica la Memòria anual d’activitats de la CEE, el 2018 vam atendre 4,1 milions de persones en domicilis i hospitals. De manera que pràcticament un 10% de la població espanyola va rebre algun tipus de servei de l’Església.

L’educació realitzada en institucions de l’Església, per citar un altre exemple, té un pes important en la societat. Un de cada quatre alumnes va a un col·legi concertat catòlic. La nostra acció educativa ha col·laborat amb les arques de l’Estat i ha generat un estalvi de més de 3.500 milions d’euros a l’administració pública.

Aquest és el gran repte que tenim al davant amb la crisi econòmica i social que se’ns acosta: treballar de manera coordinada, sumant recursos i evitant duplicitats entre l’administració, el sector privat i les institucions socials i religioses, entre les quals hi ha l’Església. Demanem al Senyor amb insistència que mogui els nostres cors perquè la meta de la feina conjunta pel bé comú sigui eficaç i eficient.