Data: 8 de novembre de 2020

Aquest dissabte, a la basílica de la Sagrada Família, hem tingut el goig de celebrar l’Eucaristia amb motiu de la beatificació del jove màrtir Joan Roig i Diggle. L’Eucaristia és la font i el cimal de tota vida cristiana (cf. LG 11). Així ho va experimentar el nostre jove màrtir durant la seva vida, especialment en els moments de prova.

Explica Mn. Pere Llumà, director espiritual del beat Joan Roig, que quan es va trobar amb ell el dia 10 de setembre de 1936 (un dia i mig abans de la seva mort en mans de l’escamot de la FAI), li va insistir a poder emportar-se la reserva eucarística. Volia dur la comunió a alguns cristians del Masnou «pel que pogués passar». Quan Mn. Llumà va accedir a la petició, Joan es va sentir com si fos un nou sant Tarsici, el nen romà del segle III conegut com el màrtir de l’Eucaristia i patró dels escolans, acòlits i ministres de l’Eucaristia. En aquella ocasió, Joan Roig va arribar a dir a Mn. Llumà que seria capaç d’anar a França a peu per rebre la comunió eucarística, encara que fos per una sola vegada.

El testimoni de Joan ens recorda que l’Eucaristia és un sagrament que, a qui el rep amb ganes i ben disposat, regala vida, amor, força de comunió i capacitat immensa de perdó. És el motor de la nostra espiritualitat, que fa possible una existència renovada.

Per mitjà de l’Eucaristia, Jesús ressuscitat vol quedar-se amb i en nosaltres perquè tinguem vida eterna. «Els qui mengen aquest pa, viuran per sempre» (Jn 6,58). Els primers cristians van experimentar tot això amb tal força, que deien que sense l’eucaristia no podien viure. Necessitaven rebre-la, almenys, cada diumenge i experimentar en el seu interior la presència de Crist.

Quan participem en la celebració eucarística celebrem que Déu ens estima immensament. En ella ens unim a la vida, mort i resurrecció de Crist. L’Eucaristia té el seu origen en Jesús i ha arribat a nosaltres a través de l’Església. Tots els cristians tenim la missió de transmetre l’amor a l’Eucaristia a les generacions futures, amb la mateixa alegria i passió amb què ho va fer el beat Joan Roig i Diggle.

L’Eucaristia va portar en Joan a donar la vida per la fe, a perdonar i a pregar per aquells que el van assassinar. També ens anima a viure com va viure Jesús i a ser pa partit i compartit amb els homes i dones del nostre temps. Atrevim-nos a ser, com Joan, apòstols de l’Eucaristia, de la presència sacramental de Jesucrist en les nostres vides.

Benvolguts germans i germanes, l’Eucaristia és la font de la nostra vida cristiana. No ens conformem a contemplar la font, beguem d’ella. Que, per intercessió del nou beat Joan Roig i Diggle, l’Eucaristia sigui sempre l’aliment que enforteixi la nostra fe i la nostra esperança. Que l’Esperit Sant encengui en nosaltres, com ho va fer amb els deixebles d’Emmaús, l’amor per la Paraula i per l’Eucaristia. Que Déu us beneeixi a tots.