Diumenge 21 d’abril, fra Octavi Vilà i Mayo ha estat ordenat bisbe i ha iniciat el seu ministeri al capdavant de la diòcesi de Girona. Un miler i mig de persones han volgut acompanyar-lo i donar-li la benvinguda a la diòcesi, en una catedral que s’ha omplert de gom a gom. Davant les limitacions d’aforament, dos centenars i escaig de persones ho han seguit des de l’exterior a través d’una pantalla gegant. També s’ha retransmès la cerimònia a través dels mitjans de comunicació (sis televisions i dues ràdios) i les xarxes socials diocesanes.

La cerimònia ha estat presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, i entre els concelebrants principals hi havia el nunci apostòlic, Mons. Bernardito C. Auza; l’arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Luis J. Argüello; l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella, l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan Enric Vives, i l’administrador diocesà de Girona, Mn. Lluís Suñer. També hi han participat, entre d’altres, la resta de bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense; els bisbes de Perpinyà, Bilbao, Teruel i Albarracín; el bisbe emèrit de Tarazona; l’abat general del Cister; la majoria de preveres de la diòcesi de Girona; abats i abadesses de monestirs de Catalunya, de la resta de l’estat i d’altres parts d’Europa; i les comunitats cistercenques de Poblet i Solius.

En els primers bancs hi havia familiars i amics del nou bisbe, membres de la Cúria i representants d’organismes, grups i moviments diocesans. Pel que fa a les autoritats, hi ha hagut una nombrosa representació del món civil, polític, cultural, social, acadèmic i dels cossos de seguretat. Cal destacar la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, el conseller de Recerca i Universitats (en representació el president de la Generalitat de Catalunya), Joaquim Nadal; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol; la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; el subdelegat del Govern de l’Estat a Girona, Pere Parramon; l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela; l’alcalde de Tarragona, Ruben Viñuales; el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi; o el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès.

Fra Octavi Vilà ha fet entrada a la catedral a dos quarts de 5 de la tarda. A la porta dels Apòstols l’havien rebut el Capítol de la Catedral, el Col·legi de consultors i un grup de fidels, laics i laiques, representants de diversos grups i moviments diocesans. El president del Capítol, Mn. Jaume Julià, li ha ofert a besar la Veracreu i li ha donat l’aspersori amb el qual el bisbe electe s’ha aspergit a si mateix i a tots els presents. Aleshores, acompanyat dels preveres del Capítol, del Col·legi de consultors i dels altres acompanyants, ha fet una breu pregària davant la tomba dels darrers bisbes difunts, i la visita al Santíssim, a la capella conventual. Allà ha fet també el jurament com a bisbe. Al cap d’uns minuts, ja a les 5 de la tarda, s’ha iniciat la cerimònia, amb la processó d’entrada.

A l’inici de la celebració ha pres la paraula l’administrador diocesà, qui ha recordat, en primer lloc, els tres darrers bisbes de la diòcesi -Jaume Camprodon, Carles Soler i Francesc Pardo-: «Amb la seva personalitat i tarannà de pastor, tots ells han ajudat a fer que la nostra Església local anés per camins més evangèlics, seguint la inspiració i l’impuls del Concili Vaticà II i del Concili Provincial Tarraconense». De fra Octavi, n’ha destacat que en ell «hi veiem un successor dels Apòstols» i li ha demanat que «impulsi la sinodalitat de la nostra diòcesi» i que «sigui testimoni vivent de Jesucrist». «Necessitem que sigui per a l’Església gironina com una flama encesa» ha dit també, i ha afegit: «Una flama que ens recordi que, en aquesta societat tan necessitada d’amor, de fe i de caritat els creients en Jesucrist hem de ser portadors d’esperança». A continuació el nunci apostòlic també ha adreçat unes paraules de salutació en nom de la Santa Seu i el Papa.

Després de la litúrgia de la Paraula han arribat els moments centrals previs a l’ordenació, amb el cant de «Veni creator» i la lectura del Mandat Apostòlic, a càrrec de la cancellera del Bisbat, M. Teresa Cebrià. Seguidament, l’arquebisbe de Tarragona ha pronunciat l’homilia. «Després de més de dos anys sense bisbe, aquesta estimada Església és proveïda del pastor que tant necessitava. Però, personalment també estic content perquè l’elegit és fill de Tarragona», ha afirmat i ha definit el nou bisbe com a una persona «de grans qualitats humanes, intel·lectuals i eclesials». També ha fet un breu repàs als orígens de la diòcesi i n’ha destacat, juntament amb la resta de les diòcesis de la Tarraconense, que «ha estat primer cristiana abans que catalana».

Adreçant-se a fra Octavi, li ha indicat que «la missió que et confia l’Església ha de ser per a tu motiu d’una gran joia» així com que «se t’encarregarà que prediquis l’Evangeli de Jesucrist, que siguis un bon pastor, que estiguis dedicat nit i dia al servei de Déu i que convoquis el Poble sant per a la celebració de l’Eucaristia. I tots pregarem per tu». En referència a com ha de ser el bisbe, Planellas ha assenyalat que «el veritable pastor és qui planteja la radicalitat del seguiment de Jesús. Jesús ha de ser l’essencial en el plantejament de qui va al davant. No tindràs altra força ni cap més escut que el de l’Evangeli». Finalment, li ha adreçat aquesta petició: «que el poble sant de Déu que peregrina a Girona esdevingui l’anhel profund de la teva vida, el sospir incessant, entrellaçat de passió i de pregària davant el temps que t’espera d’estimació, de servei i de donació enmig d’aquest poble.»

Un cop acabada l’homilia han seguit els ritus previs a l’ordenació, amb la promesa de l’escollit, que ha estat preguntat per la seva fe i disposicions per a l’exercici del ministeri episcopal. A continuació fra Octavi Vilà s’ha prostrat a terra i s’han cantat les lletanies. Després d’aquest ritual, s’ha agenollat davant de l’arquebisbe Joan Planellas, qui li ha imposat les mans, juntament amb els altres bisbes presents, i seguidament s’ha fet la pregària d’ordenació. En aquell moment, fra Octavi Vilà s’ha adreçat a la Càtedra Episcopal, l’anomenada popularment “Cadira de Carlemany”, i s’hi ha assegut significant l’inici del seu ministeri com a bisbe de Girona.

La litúrgia de l’Eucaristia ha seguit, ara ja amb el nou bisbe de Girona presidint la celebració. Ja a la part final, i just després de la comunió, el nou bisbe ha agafat la mitra i el bàcul i ha passat per la Catedral beneint als presents. També ha sortit a l’exterior per saludar les persones que ho seguien des d’allà.

Seguidament, ha fet la seva primera al·locució com a bisbe de Girona. Després de fer un agraïment a les persones que l’han acompanyat durant la celebració, ha començat la seva intervenció citant un text de sant Agustí en el qual parla sobre el paper del bisbe: «Soc bisbe per a vosaltres, soc cristià amb vosaltres. La condició de bisbe comporta un deure; la de cristià és un do; la primera comporta un perill; la segona, la salvació». En aquest sentit, el nou bisbe ha afirmat que és a Girona «per compartir amb vosaltres la nostra fe, per ser cristià amb vosaltres, per viure tots junts la nostra fe en Crist ressuscitat i per servir-vos, tal com m’ha encarregat el nostre papa Francesc en nomenar-me bisbe d’aquesta històrica seu».

Ha fet també referència al lema que ha escollit: «Vol dir, segons si en fem la traducció del llatí més o menys literal, que si estic al capdavant vostre és simplement per servir-vos, per ser-vos de profit. L’episcopat no té cap altre sentit que el servei a Crist, a l’Església, als qui formem la diòcesi i, en definitiva, a tots els nostres conciutadans». «Demano avui al Senyor –i en primer lloc per a tots els qui formem l’Església de Girona– que estiguem edificats sobre pedra, que ens alcem com a temple per a Déu, que ens fem idonis per rebre Déu, que la nostra esperança no fluctuï entre els dubtes, i que estiguem consolidats sobre roca ferma», ha afirmat. I ha fet una crida a «viure la nostra fe amb convenciment, amb fermesa, amb il·lusió, i viure-la sobretot amb esperança».

Sobre la terra que ara l’acull, el nou bisbe ha dit: «Estem joiosos de viure la nostra fe aquí a Girona i aquí a Catalunya, terra de profundes arrels cristianes, joiosos de viure la fe amb accent i amb orgull gironí. És aquí, en aquesta realitat concreta, del Gironès a l’Empordà, de la Garrotxa a la Selva, del Maresme al Pla de l’Estany, on ens pertoca a tots, per pròpia vocació, de buscar el Regne de Déu».

«No tinguem mai por de creure en Crist, de viure l’Evangeli i d’estimar», ha assenyalat, i ha afegit que «cadascun de nosaltres pot aportar alguna cosa a aquesta tasca comuna des dels diversos carismes, vocacions i serveis; preveres i laics, homes i dones». «El papa Francesc ens recorda que tots estem cridats a custodiar tota la creació, de custodiar especialment els més pobres, de custodiar-nos a nosaltres mateixos. Heus aquí un servei que el bisbe està cridat a exercir, però al qual tots estem cridats, per fer brillar l’estrella de l’esperança» ha dit també.

Ha manifestat que vol «estendre la mà a tots, en primer lloc a les institucions del nostre país, de les nostres comarques i de la nostra ciutat, una mà estesa en bé de garantir la dignitat humana en tota circumstància, una dignitat en la qual els creients veiem Déu com a fonament i perfecció; una dignitat en la qual tots reconeixem el dret fonamental i irrenunciable que ha de regir la nostra societat: el dret a la vida –i a una vida digna–; el dret a tenir suficients recursos per viure-la; el dret a un habitatge, a una feina, a una llibertat política i d’expressió i a una convivència pacifica».

S’ha mostrat agraït per «la vostra cordial i fraternal acollida, que em fa sentir des del primer moment ja a casa com un gironí més». I ha tingut unes paraules d’agraïment al fins ara administrador diocesà, Mn. Lluís Suñer: «Vós estimeu aquesta vostra diòcesi. L’estimeu profundament, i això s’ha notat durant aquest temps d’incertesa. De fet, s’ha notat sempre. Estimeu l’Església. Fa molts anys que la serviu des de llocs de responsabilitat i us demano que seguiu servint-la una mica més perquè ens cal no desaprofitar el vostre tarannà i el vostre consell». Ha finalitzat fent aquesta petició: «Al vostre nou bisbe, que vol ser un més entre vosaltres, li cal la vostra pregària, el vostre escalf, el vostre consell i el vostre ajut».

La celebració ha finalitzat amb un aplaudiment de tots els assistents, i a continuació totes les persones que han volgut han pogut passar a saludar el nou bisbe de Girona.

 

Font: Bisbat de Girona

FOTOGRAFIES: ÀNGEL ALMAZAN