Data: 26 de juny de 2022

En el passatge de l’Evangeli de Sant Joan en què Jesús renta els peus als seus deixebles, ressonen, al final del relat, dues afirmacions del Mestre: “us he donat exemple” i “sereu feliços si el compliu”. Però, quin és l’exemple i la benaurança? El mateix text ens ofereix  la resposta:  “Perquè si jo, el Senyor i el Mestre, us he rentat els peus, també vosaltres heu de rentar-vos els peus els uns als altres”. És el servei en l’amor.

A l’Església tots els laics, sacerdots i consagrats són cridats en essència a això, al servei dels germans, tant als qui són a prop com als qui en són lluny o en volen restar al marge. Aquesta és una de les dimensions que hem rebut de la missió baptismal i cadascú, des de la seva vocació, servei i ministeri la vol fer possible no sols enmig de la comunitat eclesial, sinó en el món; en les perifèries existencials, “en sortida”,  com recorda sempre el Papa Francesc.

Ara bé, per la gràcia de l’Esperit Sant, alguns dels nostres germans, amb les seves famílies, es veuen cridats a respondre, seguint l’exemple de Jesús, a aquesta invitació al servei, a la diaconia (diakonía). Per mitjà del diaconat permanent, en rebre el Sagrament de l’Orde, els escollits participen d’aquesta missió i de la gràcia de Crist, que els configura amb Ell, el servidor de tots. Assumeixen així, en benefici de tota l’Església, tasques capitals en la litúrgia, la predicació i l’ensenyament de la Paraula del Senyor, les obres de caritat i l’administració. Amb un esperit, com va dir sant Policarp, de ser  “misericordiosos, diligents, actuant d’acord amb la veritat del Senyor que es va fer servidor de tots” (Ad Phil. 5. 2.).

Per aquest motiu la nostra Església diocesana ha decidit que Luis Manuel Pérez Zambrano (Villavicencio -Colòmbia-, 1984) rebi l’ordenació diaconal el diumenge 3 de juliol a la Catedral. Des de 2021 ell és el director del Departament de Patrimoni del Bisbat de Lleida i durant els últims anys, juntament amb la seva esposa i la seva filla petita, han estat vinculats i celebren la fe a la parròquia de Sant Llorenç, on han prestat diferents serveis emmarcats en la litúrgia, la catequesi i la difusió de la Paraula de Déu. Enmig d’aquesta tasca, en companyia del seu rector i conjuntament amb la comunitat, ha fet el procés de discerniment. Després de tot això, ha estat presentat al bisbe perquè sigui ordenat.

Per mitjà de la consagració que rebrà per l’oració i la imposició de mans del bisbe s’unirà a Crist que “no ha vingut a ser servit, sinó a servir i a donar la seva vida” (Mt 20, 28), “no pas amb vista al sacerdoci sinó amb vista al ministeri” (L.G. 29). La seva tasca serà la de ser intèrpret de les necessitats i desitjos de la comunitat cristiana, com el seu animador per al servei (Ràtio Fundamentalis, 5). El que hem dit és fonamental per entendre la feina que durà a terme en Luis a la nostra diòcesi, que començarà en la seva pròpia família com a espòs i pare, i en la comunitat diocesana com el col·laborador més pròxim del bisbe i els preveres, servint els fidels amb sol·licitud i amor cristià. Alhora, en l’àmbit professional  -com a doctor en història-  en la seva relació amb els seus companys i amb un comportament ètic cristià, donarà testimoniatge de l’Evangeli que s’espera que assumeixi com a regla de vida.

Aquesta ordenació és una oportunitat per renovar la vocació de servei i testimoniatge pròpia de la nostra fe i recordar els exemples de diaques sants com Esteve, Felip, Llorenç i Francesc d’Assís. A més d’encomanar al Senyor la tasca del nou diaca, també li demanarem que ens concedeixi les vocacions sacerdotals que tant necessitem a la nostra església diocesana.