Data: 19 de març de 2023

Avui és Sant Josep, encara que litúrgicament celebrarem demà la solemnitat d’aquest gran sant, custodi de Jesús i patró de l’Església i dels seminaris. Tot i que sant Josep passa gairebé desapercebut als evangelis, des de molt antic ha estat un sant especialment estimat i venerat per tots els cristians.

Un bon exemple n’és santa Teresa de Jesús. Santa Teresa considerava sant Josep com advocat, senyor i mestre de pregària. Amb ell –deia la santa d’Àvila–, no errarem mai el camí (cf. Vida 6,8). Molt de temps després, el 1870, el papa Pius IX va tenir en compte la devoció que el poble de Déu professava a sant Josep i el va proclamar patró de l’Església universal. El papa Joan XXIII es va encomanar a l’espòs de Maria perquè el Concili Vaticà II donés fruit abundant.

Sant Josep va ser un home humil que va passar inadvertit a la societat del seu temps. Mai no va voler ser el protagonista de la seva família. Sempre va saber posar Maria i Jesús al centre de la seva vida. El seu testimoni ens recorda la sal de què ens parla l’Evangeli. La sal és una substància insignificant, amb prou feines es veu als aliments. No obstant això, és essencial per donar-los sabor. De la mateixa manera sant Josep, des de la humilitat, va ser rellevant, perquè va obeir Déu Pare donant la seva vida per Jesús i Maria. El seu testimoni ens anima a ser sal i llum per als nostres germans i ajudar-los de manera discreta i activa.

L’evangelista Mateu narra que quan a Josep se li va revelar en somnis que el rei Herodes buscava el seu fill Jesús per assassinar-lo, va organitzar amb valentia la fugida de la família a Egipte. I és que Josep és abans que res un bon pare i un bon espòs que protegeix la seva família. Demanem a sant Josep que ens protegeixi a tots, especialment aquelles persones que han d’escapar de casa fugint de la misèria i de la violència. La nostra Església, que és la família de Déu, està cridada a ser al costat dels més vulnerables amb audàcia i creativitat.

Joseph Ratzinger, abans de ser el papa Benet XVI, explica en una de les seves homilies que té una devoció especial a una imatge de sant Josep, que apareix en un retaule. Hi podem contemplar una tenda custodiada per un àngel, en la qual hi ha el pare adoptiu de Jesús dormint i vestit amb roba de pelegrí. Ens pot semblar que Josep dorm profundament, però està preparat per aixecar-se en qualsevol moment i complir la voluntat de Déu. Aquesta imatge pot ajudar la nostra Església a estar sempre en camí i a punt, sempre disposada a deixar-se conduir per Déu i a dir-li com el profeta Isaïes: «Aquí em tens, Senyor, envia-m’hi.» (cf. Is 6,8).

Benvolguts germans i germanes, avui, Dia del Seminari, demanem a sant Josep que intercedeixi davant Déu perquè enviï sants sacerdots que caminin al nostre costat, ens alimentin espiritualment amb la predicació de la Paraula, la celebració de l’Eucaristia i ens enforteixin i sanin amb la resta de sagraments.